Springvossen 13 november | Bert Jansen over Marcel Duchamp

Gast: Bert Jansen, kunsthistoricus

Robert van Altena spreekt in deze uitzending met Bert Jansen over kunstenaar Marcel Duchamp (1887-1968).

Zo’n vijfentwintig, dertig jaar geleden begon Bert Jansen, die zich tot dan voornamelijk met hedendaagse kunst bezighield, te schrijven aan wat een uitgebreide reeks artikelen zou worden over Marcel Duchamp. Marcel Duchamp, één van die kunstenaars waar boekenkasten vol over zijn geschreven. Bert Jansen voegde er moedig het zijne aan toe met ‘Chacun son Marcel. Meerduidigheid in het werk van Marcel Duchamp’, zijn proefschrift uit 2015.

‘Eenieder zijn Marcel’ je kunt er alle kanten mee op,  persoonlijkheidscultus,  projectievlak,  elk object een kunstwerk (als de kunstenaar zegt dat het zo is) etc…. Bert Jansen probeert om die mercuriale figuur enigszins vaste vorm te geven, door hem (zijn taalspel, zijn werk) te verbinden met zijn tijd. Bert Jansen vond, ‘zijn’ Duchamp in de Franse taal, op Franse rommelmarkten, en in de voetsporen van Duchamp in bijv. de Jura en op andere plekken in Frankrijk.

 

 

 

Afbeelding: La boîte-en-valise, 1952 Marcel Duchamp (coll. Boijmans van Beuningen)


Vorige uitzending: Een gesprek met John Snijders, pianist en onderzoeker naar contemporaine en historische uitvoeringspraktijk aan Durham University over de Amerikaanse componist Morton Feldman.

Volgende uitzending: Een gesprek met schrijfster Charlotte Mutsaers over haar nieuwe boek ‘Harnas van Hansaplast’.


redactie: Robert van Altena

contact: springvossen@gmail.com

uitzendtechniek: Oscar van Oorschot

Opmerkingen staan uit.