Eisen tegen vrouwenhandelaren: tot zeven jaar

De 42-jarige Turk Ömer A., die verdacht wordt van vrouwenhandel, heeft dinsdag 7 jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam acht bewezen dat de door A. geleide bende vrouwen met geweld dwong te werken in de prostitutie en een deel van de opbrengsten van hen afnam. Aangezien het in deze zaak redelijk aannemelijk is dat de eis zal worden overgenomen door de rechter, is de uitspraak van het OM een ontknoping in een redelijk lang lopende zinderende zaak die Amsterdam al een tijdje in zijn greep houdt.

Officier van justitie Jolanda de Boer eiste tegen zes veronderstelde medeverdachten straffen van 15 maanden tot 4,5 jaar. De vier slachtoffers hebben een schadevergoeding geëist. Een paar van hen moest minimaal 1000 euro per dag verdienen. Zij willen dat geld terug. De hoogste vordering is 450.000 euro, waarvan 325.000 euro volgens de officier moet worden betaald.

A. is volgens justitie al jaren actief als vrouwenhandelaar. Het huidige onderzoek kwam, onder de naam Visdief, in 2009 op gang, na een aangifte van een van zijn slachtoffers.

Martelingen
Sinds 2001 zouden verschillende vrouwen gruwelijke martelingen hebben moeten doorstaan. A. heeft een gewelddadig verleden en verandert in ‘een niets en niemand ontziende sadist’ op het moment dat hij zijn zin niet krijgt, zei de officier van justitie. ‘A. had een totaal gebrek aan respect voor vrouwen en jonge meisjes. Hij gaf zijn slachtoffers het gevoel dat ze geen kant op konden. Geweld, verkrachting en vernedering waren aan de orde van de dag.’

Volgens het OM hebben A. en een paar medeverdachten een van de slachtoffers haar armen op haar rug vastgebonden en haar hoofd onder water gehouden, omdat ze vonden dat zij te veel politiecontroles kreeg. Een andere vrouw werd de schouder uit de kom geslagen.

‘Mijn leven is gestopt op de dag dat ik de verdachten tegenkwam’, heeft een slachtoffer gezegd in een getuigenverklaring. ‘Op een gegeven moment word je totaal passief, je ondergaat het. Er is niets meer over van de persoon die ik hiervoor was. Ik heb levenslang. Het is voor een normaal mens niet te bevatten hoe ver ze zijn gegaan.’

Leave a Reply