Afval verwarmt seniorenhuizen

In Amsterdam Noord krijgen senioren als eersten van Nederland de mogelijkheid  hun huizen te koelen met grondwater en verwarmen met restwarmte uit afvalverwerking. Temperatuurregeling door deze methoden wordt elders al toegepast, maar zijn nog nooit in deze hoedanigheid gecombineerd.

Energiebedrijf Nuon werkt hiervoor samen met woningcorporatie Ymere, dat de nieuwbouwhuizen in Kadoelerbreek verhuurt. De woningen in Noord worden in eerste instantie opgewarmd door een kleine, tijdelijke centrale. Vanaf 2015 worden ze aangesloten op Westpoort Warmte, een samenwerkingsverband van Nuon en het Afval Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam.

De huizen worden op warme dagen gekoeld door grondwater, waarna het weer terug in de grond terecht komt. Het proefproject in Amsterdam-Noord krijgt waarschijnlijk navolging. Nuon meldt dat voor de nog aan te leggen nieuwbouwwijk in de Houthaven, in de Spaarndammerbuurt, ook interesse is in de combinatie van stadsverwarming en koeling met grondwater.

Het proefproject in Amsterdam-Noord krijgt waarschijnlijk navolging. Nuon meldt dat voor de nog aan te leggen nieuwbouwwijk in de Houthaven, in de Spaarndammerbuurt, ook interesse is in de combinatie van stadsverwarming en koeling met grondwater.

 

Leave a Reply