Bètastudies bij studenten het populairst

Bètastudies zijn bij Amsterdamse studenten aanzienlijk populairder dan alfastudies. Dat blijkt uit de aanmeldingen van aspirant studenten bij Amsterdamse universiteiten en hogescholen. Studenten kiezen daarmee voor een grotere zekerheid in hun carrière.

De Hogeschool van Amsterdam kreeg meer aanmeldingen voor technische opleidingen en de lerarenopleidingen natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Voor wiskunde steeg het aantal aangemelde studenten met 50 procent.

De Universiteit van Amsterdam zag het aantal vooraanmeldingen bij de faculteit der natuurwetenschappen, wiskunde en informatica stijgen. Ook economie en bedrijfskunde winnen aan populariteit.

Studiekeuze- en loopbaancoach Marianne Geersing van Studiekeuze Nederland stelt dat het perspectief op een goede baan voor studenten belangrijker is geworden. Ook door diplomaschandalen, zoals bij hogeschool InHolland, zijn alfastudies minder populair geworden.

Het Researchcentrum voor Opleiding en Arbeidsmarkt verwacht dat er tot en met 2016 zo’n 155.000 technische vacatures zullen zijn op verschillende opleidingsniveaus. Bij bètastudies ligt het startsalaris verder beduidend hoger dan bij alfastudies, zo blijkt uit onderzoek van Stichting Studiekeuze 123.

Leave a Reply