AD: De Amsterdamse oliebol stelt teleur

Voor een lekkere oliebol moet je niet in Amsterdam zijn. De ‘lekkerste’ (of ‘minste vieze’?) Amsterdamse oliebol scoort een mager zesje. In de jaarlijkse oliebollentest komt Amsterdam überhaupt niet hoger dan de 86e plaats. En dat terwijl in 2012 de oliebollenkraam in de Maasstraat nog op plaats 32 belandde (wordt dit jaar niet genoemd?).
De cijfers en het commentaar van de proevers van de jaarlijkse oliebollentest van het AD liegen er niet om:
> Gebakkraam Geeris-Cupido aan de Meeuwenlaan (Noord) maakt de slechtste oliebol met een 3,5 want de oliebollen zijn ‘taai, vet, vormeloos.’ En: ‘Bij inknijpen komt er wit schuimende olie uit. Teiltje svp.’
> Echte Bakker Balvert aan de Middenweg (Watergraafsmeer) krijgt een 4;
> Gebakkraam Stuy aan de Wibautstraat / hoek Eerste Oosterparkstraat (De Pijp) krijgt een 4,5;
> De Hollandse Gebakskraam op het Marie Heinekenplein scoort een 5;
> Oliebollenkraam aan de Oostelijke Handelskade scoort een 6.

Wilt u een lekkere oliebol? Ga dan naar de kraam van Richard Visser in Rotterdam, hij maakt volgens de proevers de smakelijkste oliebol.

Meer informatie kunt u lezen in Het Parool van vandaag.

Geen kraambollen maar van de vakman.
Waarom zijn de bollen van bakkerij van Eijk, banketbakker Kuijt (Utrechtsestraat) en Marqt of De Bijenkorf niet opgenomen in de lijst?
Het AD heeft hier geen test kunnen doen? Bij Marqt stond de bakker in 2012 volle met krenten bollen te bakken op de 31e, zo ook bij van Eijk. Deze stadsbakkers zijn dus niet eens opgenomen in het AD. De Bijenkorf heeft naast smakelijke appelbeignets al enige tijd goede oliebollen uit eigen bakkerij te koop. Zo ook broodbakker Jongejans op het Gelderlandplein. Vergeet nog bijna Holtkamp op de Vijzelgracht.
Misschien moet AmsterdamFM zelf een smaaktest gaan houden of haar luisteraars/sitelezers de gelegenheid geven ervaringen van hun meest smakelijke oliebol te delen. Er zullen zeker hogere cijfers uitrollen.
In het verre verleden stonden de bollen in de kramen – met des tijds een opbrengst voor het Reumafonds – al niet te hoog in de top 40.

Leave a Reply