Pasgeboren Woestijnvossen in Artis laten van zich zien

Alweer in juni was al aan de buikomvang van een vrouwelijke woestijnvos in Artis te zien, dat daar toch echt geen jongen meer inzaten. En ja hoor, daar waren ze dan eindelijk gisteren: vier paar donkergrijze oogjes die enkele bezoekers en verzorgers meer dan verblijdden. De verzorgers hoorden overigens ook gepiep uit één van de verstopplekken komen. Hoeveel jongen er in totaal zijn is dus nog onduidelijk, maar er zijn er vandaag in ieder geval twee uit het nest gekropen.

De fennek, ookwel woestijnvos, is een vos die voorkomt in de woestijnen van Afrika en het Arabisch Schiereiland.  Kenmerk zijn hun hun lange oren, die zijn 15 cm lang en worden zowel gebruikt om overtollige lichaamswarmte kwijt te raken, als om prooien te lokaliseren zoals hagedissen, insecten en eieren. Ze zijn in staat geluiden te horen die vele centimeters onder het zand vandaan komen.

Voor wie van onderstaande foto’s net zo gecharmeerd is als de auteur van dit artikel is er hoop: Fenneks kunnen met wat aandacht prima als huisdier worden gehouden. Ze kunnen erg tam worden en zijn dan ook vriendelijk tegen vreemden. Bovendien kunnen de zoogdieren leren op specifieke plek of een bak hun behoeften te doen. Hun dag-nachtritme zullen ze enigszins aanpassen aan hun baasje. Ze gedijen op een zeer eiwitrijk dieet kattenbrokken, liefst aangevuld met insecten zoals meelwormen; ze zijn vatbaar voor de meeste hondenziekten en dienen daartegen ook te worden gevaccineerd. Ze zijn erg actief en hebben veel beweging nodig. Worden ze buiten in een kennel gehouden dan moet het hek voldoende hoog zijn en ook onder de grond doorlopen om rekening te houden met hun graafneigingen. Een ontsnapte fennek is zeer moeilijk te vangen.

 

Leave a Reply