Gemeente blijft ongeremd en onnodig bouwen

Al geruime tijd staat meer dan twee derde van de kantoorpanden in groot Amsterdam leeg, maar de gemeente blijft bouwen. Pal naast het Amstelstation komt in 2017 de hoogste woontoren van Amsterdam. Het is binnen een week het tweede plan voor een woontoren dat in Amsterdam wordt onthuld. 
Wat voor velen nu al wordt aangeduid als “Het gedrocht” gaat Amsteltower heten. De Haagse projectontwikkelaar Provast gaat hem neerzetten, dit meldt het bedrijf aan Het Parool. In de honderd meter hoge toren, pal tegenover de Rembrandttoren, komen 192 tweekamerappartementen en een hotel. In beide gevallen gaat het om huurappartementen met een maandelijkse prijs van tussen de 650 en 900 euro. Provast en de gemeente denken zich daarbij te richten op jonge één- of tweepersoons huishoudens, starters op de woningmarkt, die vaak maandelijks leven op ongeveer de helft van dat bedrag.

In Amsterdam-Noord moet in 2016, pal naast de Overhoekstoren, een 75 meter hoge torenflat komen met startersappartementen. Volgens De Jong staat de bouw van beide woontorens elkaar niet in de weg: ‘Er is in Amsterdam grote behoefte aan juist dit soort woonruimte. Die ontbreekt gewoon in de stad.”

De Jong duidt hiermee een cruciaal punt aan: goedkoop wonen in Amsterdam is bijna onmogelijk. Echter; in tegenstelling tot De Jongs gedachtegoed maken beide woontorens hier geen verandering in. Deze zijn slechts interessant voor de middenklassers. In onze hoofdstad vrijwel geen sociale huurwoning meer te krijgen. Er zijn steeds minder goedkope huizen en wat er is, komt nauwelijks vrij. Zwart op wit: het aantal aangeboden betaalbare socialehuurwoningen is vorig jaar gehalveerd. Dit blijkt uit cijfers van de Huurdersvereniging Amsterdam en de gemeente. In Centrum en Zuid zijn socialehuurwoningen helemaal niet meer te krijgen.

Recent pleitte ChristenUnie en PvdA in de Tweede Kamer voor meer mensen recht te geven op een socialehuurwoning: iedereen die tot 43.000 euro per jaar verdient (nu 34.000). Kabinetsmaatregelen die doorstroom moeten bevorderen, werken volgens PvdA en ChristenUnie niet. Het kabinet probeert mensen met hogere inkomens uit goedkope socialehuurwoningen te krijgen door woningcorporaties toe te staan inkomensafhankelijke huren te vragen. Het alternatief van een betere woning in de vrije sector of een koopwoning zou zo aantrekkelijker worden. Maar voor veel mensen is in de vrije sector geen betaalbare woning te vinden, zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

Daarnaast staan veel kantoorpanden aan de randen van de stad leeg. Met enkele wijzigingen in het bestemmingsplan, een renovatie en herindeling van het wellicht braakliggende terrein omheen die panden is met veel miniemere middelen veel meer woongelegenheid te behalen. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan wordt er momenteel naar de mogelijkheden gekeken.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?