Wie zijn wij?

DE MEDEWERKERS VAN AMSTERDAMFM STELLEN ZICH VOOR!

STIJN VAN DEN BERG

In 2017 ben ik afgestudeerd als pianist aan het Conservatorium van Haarlem. Ik ben vrijwel direct daarna gestart als pianist bij pianobar Maxim op het Leidseplein. Daarnaast heb ik altijd een voorliefde gehad voor radio en kreeg ik in 2018 de kans om mijn eigen programma te gaan maken voor AmsterdamFM. Ook maak ik Nederlandstalige popmuziek die ik uitbreng onder de naam ‘Stijn’. 

Welk programma maak je voor AFM?

Samen met vriend en collega Jan Uyttewaal maak ik De Jonge Amsterdammer. In dit programma gaan we samen met een specialist of vriend in gesprek over thema’s die ons aangaan of wij interessant vinden. Amsterdam komt altijd als rode-lijn terug in ons programma met rubriekjes als bijvoorbeeld ‘het pikketanussie’ & ‘nieuws buiten de ring’.

Waar ligt je belangstelling? Mijn belangstelling ligt bij thema’s waar nog niet in alle vrijheid over gesproken kan worden. De thema’s die prikkelen, of thema’s waarbij we in onze gesprekken mensen mee aan het denken kunnen zetten. 

Amsterdam is voor mij de mooiste stad van Nederland om in te wonen. De diversiteit, de Amsterdamse gezelligheid (en bonje op zijn tijd) en de vrijheid waarin we kunnen leven (en alles kunnen zeggen), maken deze stad uniek. 


FRANS VAN DER BEEK

Frans van der Beek geniet een goede reputatie als journalist, auteur en ghostwriter (24 boektitels), kleine uitgever en conceptbedenker.

Hij doorliep de faculteit Perswetenschappen te Amsterdam en is sinds 1970 in de media actief. Aanvankelijk als redacteur ‘kunst en media’ bij de Gooi & Eemlander te Hilversum, als presentator bij Radio Veronica, als persvoorlichter bij de Veronica Omroep Organisatie, als chef-redacteur en uitgever van diverse tijdschriften, waaronder Story en Penthouse, en als projectleider van de eigen uitgeverij De Bookmakers. Hij lanceerde hij het tijdschrift Schrijven, een medium voor zondagsschrijvers en richtte hij de Stichting ‘2000 FOUNDATION’ op om het international kunstproject Reasons to love the Earth gestalte te geven en organiseerde de thematentoonstellingen Koe en Kunst en Lang Leve de Koningin!, evenals Het Jezus Mysterie. Deze exposities leverden veel publiciteit op en trokken de aandacht van een groot publiek.

Welk programma maak je voor AFM? Ik presenteer Paperback Radio, een boekenprogramma waarin een auteur uitgebreid praat over zijn of haar recent verschenen boek. Meestal met spraakmakende en actuele onderwerpen en pittige uitspraken. De interviews worden aangevuld met muziek die door de auteur wordt uitgezocht en verband houdt met het boek.

Waar ligt mijn belangstelling? Boeken zijn de spiegel van de samenleving. Het spreekt voor zich dat ik graag en veel lees, ook omdat lezen de schrijfvaardigheid bevordert. Voorts ben ik bijzonder geïnteresseerd in kunst en kijk graag naar documentaires die achter de schermen doordringen om de waarheid te achterhalen.

Amsterdam is voor mij… De cultuurhoofdstad van Nederland met gevarieerd reservoir aan kunstenaars, schrijvers en creatieve types. Eigenzinnig, eigenwijs en eigengereid. Toonaangevend als het om artistieke ontwikkeling gaat en met 180 nationaliteiten een internationale smeltkroes van talent.


MARIA BOERMAN

Wat is je achtergrond? ‘Small town girl’ in de ‘grote’ stad. Rechtenstudent en levensgenieter.

Welk programma maak je voor AmsterdamFM? Voor AmsterdamFM maak ik Cultureel Nieuws! Als import-Amsterdammer is het heel leuk om alles te doen, te lezen, te bezoeken en te genieten van wat er te beleven valt en zo nog meer thuis te raken in onze mooie hoofdstad… het heeft zoveel te bieden! Wanneer je geen nog geen weekendplannen hebt, of geen idee hebt wat je met je tinderdate aan moet, luister dan naar het culturele nieuws en raak geïnspireerd!

Waar ligt jouw belangstelling? Film, poëzie, juristerij en heel veel lekker eten.

Amsterdam is voor mij… een grote speeltuin!


EMMA LOUISE DIEST

Welk programma maak je voor AmsterdamFM?

Atelier Amsterdam 
Atelier Amsterdam is het radioprogramma dat geheel in het teken staat van vakmanschap en ambacht. Alles over kunst, theater, mode en de filosofie achter ieder project. Gesprekken met onder andere acteurs, regisseurs, schrijvers, dansers, schilders en ontwerpers maar ook wetenschappers en politici. Een mogelijkheid om te horen waar de kunstenaars van onze hoofdstad met veel toewijding aan werken!


LUUCK DROSTE

Al meer dan vijftien jaar ben ik werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. Ik volgde de lerarenopleidingen Frans en Duits in Zwolle (Windesheim) en Engels aan de HvA en deed Masteropleidingen Frans en Duits aan de UvA. Al meer dan tien jaar ben ik intussen als docent verboden aan het Gerrit van der Veen College in Amsterdam-Zuid. Daarnaast treed ik af en toe op met chansons (o.a. Concours de la chanson 2010), werk ik als freelance voice-over Frans, Duits en Nederlands voor diverse projecten en schrijf ik o.a. boeken voor de educatieve markt.
                                 
Welk programma maak je voor AFM?
Voor AmsterdamFM maak ik sinds 2019 voor ScheltemaLive de wekelijkse podcast Hanengekraai met Elisabeth Bierens de Haan als vaste gast. Daarnaast maak ik De Diva’s van Luuck Droste, waarin steeds een markante zangeres centraal staat. Wist u dat Brigitte Bardot ooit een zangcarrière had? En weet u wie Milva is?

Waar ligt je belangstelling? Franse en Duitse letterkunde en grammatica, chansons, zingen, sterke vrouwen, zwemmen, media en podiumkunsten, onderwijs.

Amsterdam is voor mij …
de meest bruisende stad van het land waar ik als kind al naar hunkerde en intussen de enige plek in Nederland is waar ik nog wil wonen.


LUUK HEEZEN

Welk programma maak je voor AFM? In samenwerking met online kunsttijdschrift Mister Motley (www.mistermotley.nl) maak ik Kunst is Lang, een wekelijks programma waarin ik een beeldend kunstenaar interview. We praten over thema’s uit het werk, inspiratiebronnen en de maatschappijvisie van de kunstenaar die te gast is. Een gesprek zonder jargon, inhoudelijk maar toegankelijk.

Waar ligt je belangstelling? Beeldende kunst, maatschappij, cultuur, politiek. 

Amsterdam is voor mij de stad waar je eindeloos in kunt ontdekken.  


ARINDE JONKER

De loop van mijn leven is net zo uiteenlopend als mijn vele interesses. Ik studeerde een blauwe maandag aan de Toneelacademie Maastricht, maar vervolgde mijn studie aan de universiteit Leiden, waar ik Religiewetenschappen en Aziëwetenschappen studeerde. En nu werk ik in het dagelijks leven op de filmset als kok. In mijn vrije tijd hou ik mij het liefst bezig met het organiseren van een muziekfestival en sinds kort met het maken van radio!  

Muziek heeft altijd een belangrijke plek in mijn leven gehad. Mijn ouders zijn beiden muzikaal onderlegd en hebben mij klassieke muziek met de paplepel ingegoten. Zoals dat gaat moest ik er als een puber niets van hebben en ontdekte ik juist muziek als the Doors en David Bowie. Vanaf dat ik een jaar of 20 was herontdekte ik klassieke muziek en die liefde is nooit meer weggegaan.  

Welk programma maak je voor AFM? Ik maak Toonzetters, een klassiek muziekprogramma. Iedere aflevering neemt een klassieke ‘superhit’ als uitgangspunt. Met aanverwante muziek uit dezelfde tijd probeer ik luisteraars die niet zoveel van klassieke muziek weten aan de hand te nemen en de muziek tot leven te brengen. Ik wil graag het imago van klassieke muziek een beetje afstoffen. 

Waar ligt je belangstelling? Muziek, theater, lezen, en heel veel lekker eten koken.  

Amsterdam is mijn eigen gekozen huis. Ik word rustig van de drukte, en intens gelukkig van alle heerlijke winkels en cafés. Ik hou van de Amsterdamse brutaliteit. En als ik door de stad fiets vind ik het altijd weer prachtig. 


IRENE KUIPER

Ik ben zo’n 35 jaar werkzaam in het theater als zangeres, actrice en maker. Ik speelde o.a. in Callas, Onassis, Kennedy de rol van Jacky Kennedy, Oma Eudora in The Addams Family, Edith Piaf in de muziektheaterproductieIn bed met Dietrich en Piaf.  Ik speelde in uiteenlopende musicals zoals Billy Elliot, Sister ActCabaretLes MisérablesSaturday Night FeverAls Op Het Leidseplein, in toneelstukken als Letters Home en Boeing Boeing, maar ook in muziektheatervoorstellingen op basis van improvisatie. Ik ben verbonden aan Theatergezelschap De Nel waar ik, naast acteren, ook voorstellingen zelf produceer.  Ik speelde eveneens in diverse televisieseries en werkte mee aan menig filmproject. Meer info via www.irenekuiper.nl

Welk programma maak je voor AFM? Ik maak Moet je horen!, een wekelijks programma waarbij ik een of meerdere gasten interview uit de wereld van Kunst en Cultuur, via hun meegebrachte muziekkeuzes. We praten over hun werk, hun oorsprong, de muziek in hun leven en over Amsterdam.

Waar ligt je belangstelling? Theater, muziek in het algemeen, dus lichte maar ook klassieke muziek, organisatie, geschiedenis, maatschappij en cultuur, verhalen, boeken en de kunst van het schrijven.

Amsterdam is voor mij thuis, ik hou van de diversiteit en de dynamiek. Als ik door de stad fiets, word ik blij, erger ik me wild, ben ik trots en snuif ik alles op!


OSCAR VAN OORSCHOT

Toen ik een puber was, wilde ik heel graag bij de radio. En als het even kon bij Radio 538. Maar je moest ergens beginnen, en dus kwam ik op mijn zeventiende met 538-petje de AFM-studio aan het Damrak binnenlopen. Ik begon in 2012 bij Het Radioavontuur op vrijdagavond, een jaar later presenteerde ik de ochtendshow op maandag en donderdag en van 2014 en 2020 presenteerde ik mijn eigen hitlijst de OsChart op zaterdagavond. Van 2017 tot 2018 heb ik AmsterdamFM mede nieuw leven ingeblazen als hoofdredacteur. In het dagelijks leven werk ik op de klantenservice van NS en presenteer ik ook interne en externe video’s voor NS. In de zomer werk ik ook mee aan Kermis FM op de Tilburgse Kermis.

Welk programma maak je voor AFM?
Samen met Maud Kuijpers maak ik sinds augustus 2020 elke maandagavond De Mediaweek. Hierin bespreken we alles wat er afgelopen week in de media gebeurd is, of de komende week gaat gebeuren. Radio, tv, YouTube, Netflix, podcasts, kranten… alles komt voorbij. We hebben al veel spraakmakende gasten gehad, zoals Frans Klein, Sylvana Simons, Felix Meurders en Ismail Ilgun.

Waar ligt jouw belangstelling? Mijn belangstelling ligt behalve bij media ook bij de commerciële dancescene, die nu helaas op zijn gat ligt door corona. Normaal gesproken is ADE voor mij de belangrijkste week van het jaar en kun je mij op menig festival vinden.

Amsterdam is voor mij bruisend, 24 uur per dag wat te doen en altijd alles dichtbij. Ik zou depressief worden in een dorp waar op zondag alles dicht is. Ik heb Amsterdam in 2020 helaas verlaten, maar in mijn hart blijf ik altijd Amsterdammer.


HANNO SPREEUW

Wat is je achtergrond: Ik heb veel verschillende dingen gedaan: Afgestudeerd in de sterrenkunde, een jaar in NYC gewoond, in de horeca gewerkt, financieel werk gedaan, in de sterrenkunde gepromoveerd en bij het KNMI en Nederlands Kanker Instituut gewerkt. Nu werk ik bij Netherlands eScience Center aan de ontwikkeling van software voor wetenschappelijk onderzoek. Ik ben in het najaar van 2001 bij de Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media (ONLM) begonnen als redacteur nieuwsbulletins. Daarna was ik een paar jaar verslaggever, eindredacteur en technicus bij Extra Editie. Vanaf eind 2002 ben ik penningmeester van de ONLM die in 2015 is omgedoopt tot AmsterdamFM

Welk programma maak je voor AFM? Al zestien jaar maak ik geen programma’s meer voor AmsterdamFM, helaas. Tijdgebrek. Penningmeesterwerk is makkelijker tussendoor te doen.

Waar ligt je belangstelling? Mijn belangstelling ligt bij actualiteit en politiek. Dat zijn onderwerpen die behandeld werden in Extra Editie van de ONLM, maar niet passen bij het huidige AmsterdamFM, die op Kunst & Cultuur gericht is.

Amsterdam is voor mij de leukste stad van Nederland. Wel een beetje een over het paard getild kind, want steden als Wenen, Stockholm, Oslo en Helsinki zijn een stuk schoner en prettiger wonen.


HUGO SPREEUW

Wat is je achtergrond? Mensen zeiden tot vervelens toe dat ik wat met mijn stem moest doen, dus ging ik maar solliciteren als nieuwslezer bij het radiostation waar mijn broer al zo lang penningmeester is. Terwijl ik op zondagochtend aan het Damrak berichtjes zat te tikken zag ik iedere keer die mensen van het sportprogramma zo enthousiast aan het werk. Dol op sport, dus dat wilde ik ook! De overstap naar AmsterdamFM Sport was snel gemaakt, al mocht ik tussendoor ook nog meewerken aan twee andere monumenten: Amsterdam Wordt Wakker en Het Ochtendhumeur. Jaren later werd AmsterdamFM een cultuurzender en hield het op met de sport. Ik bleef en probeer de laatste tijd te reconstrueren hoe de geschiedenis van ons mooie station is verlopen.

Schatplichtigheid aan het verleden van AmsterdamFM is mijn drijfveer.


BAREND TOET

Achtergrond: geboren (in 1947) en getogen in Amsterdam, maar wel met een brede interesse voor wat er in de rest van de wereld speelt. Oprichter van Muziekkrant OOR (1971) en jarenlang werkzaam als ontwikkelaar en uitgever van bladen en boeken op uiteenlopende gebieden (popmuziek, schaken, beleggen, jongerencultuur, duurzaamheid en naturisme). Runde tien jaar een agentschap voor fotografie en tijdschriftjournalistiek.

Schreef zelf ook fictie (misdaadromans) en schreef/produceerde een aantal non-fictie boeken (De Grenzeloze Generatie, Vrijhaven Ruigoord). Leidde van 2014 t/m medio 2020 een cultureel centrum in de Waalse Kerk. Hij maakte ook radioprogramma’s – vooral op het gebied van de serieuze popmuziek – in 1972/1973 op Hilversum 3, en in 2015/2016 voor KX Radio.

Programma of werkzaamheden: Leerde AFM kennen in 2018 en schreef in 2019 mee aan een ontwikkelplan waarmee AFM tevergeefs meedong om een plaats(je) in het Amsterdamse plaatselijke omroepbestel. Werd onlangs voorzitter van de stichting AmsterdamFM en is als zodanig actief bij pogingen om AFM weer volwaardig mee te laten doen als relevante (digitale) omroep – vooral als spreekbuis voor de culturele sector – en kweekvijver voor plaatselijk radio-talent.

Belangstelling: sociale geschiedenis, maatschappelijke ontwikkeling, beeldende kunsten, muziek, film, verhalen vertellen, schrijven, fotograferen, interactieve communicatie in al haar vormen. En fotograferen, koken en lange afstandswandelen.

Amsterdam is mijn eeuwige liefde, met oog voor wat er aan schort.


JAN UYTTEWAAL

Wat is je achtergrond?
Geboren en getogen in Amsterdam. Sinds ik een kleine snotneus ben, struin ik hier al door de straten. Hier studeer ik Nederlands, speel ik voetbal in een vriendenteam en werk ik als kok in een restaurant. In mijn vrije tijd probeer ik zo veel mogelijk nieuwe dingen uit en ben ik met allerlei verschillende dingen bezig. Ook kan je me altijd wakker maken voor een pikketanussie.

Welk programma maak je voor AFM?
Ik maak samen met Stijn van den Berg het programma, De jonge Amsterdammer. Dit is een programma waarin we wekelijks in gesprek gaan met een Amsterdammer en het hebben over een onderwerp aan de hand van verschillende invalshoeken en rubriekjes.

Waar ligt je belangstelling?
Het hebben van een goed gesprek met allemaal verschillende mensen uit de samenleving. Dit kan uiteenlopen van voetbal tot politiek en van filosofie tot lekker eten. Over alles kan je een goed gesprek hebben.

Amsterdam is voor mij een warm bad. Iedereen heeft altijd de grootste bek, de arrogantste lach en het hoogste woord. Maar als puntje bij paaltje komt weet je dat iedere echte Amsterdammer altijd voor je klaar staat. 


ANNEMINKE VAN DER VELDEN (MICK)

Na mijn kandidaatsexamen Spaans ging ik in 1978 ‘een zomertje’ vliegen bij KLM. Die zomer liep wat uit de hand want uiteindelijk ben ik in 2018, na 40 jaar, als senior purser met pensioen gegaan. Eind jaren ’80 studeerde ik af aan de UVA als cultureel antropoloog. Sinds 2011 ben ik werkzaam als voice-over/stemacteur (www.stemanneminke.nl) en in diezelfde periode begon ik bij AmsterdamFM als nieuwslezer. Daarnaast werk ik als zelfstandig partner voor een duurzaam Oostenrijks bedrijf (www.ecokisses.nl).

Welk programma maak je voor AFM? Voor AFM maak ik het programma ScheltemaLive, een magazine-achtig programma waarin ik mensen uit verschillende (culturele) disciplines interview.

Waar ligt je belangstelling? Het zal geen verrassing zijn dat mijn interesse uitgaat naar taal, cultuur en duurzaamheid, maar ook naar muziek, theater, beeldende kunst en film. Ik hou van zingen en pianospelen (vooral als er niemand luistert). Ik heb altijd fanatiek hardgelopen, maar tegenwoordig, ingehaald door de tijd, doe ik vooral yoga.

Amsterdam is voor mij: THUIS! Ik woon er al 45 jaar en durf mezelf inmiddels wel voorzichtig Amsterdammer te noemen. Ik hou van de gekte, de eigenwijsheid, de schoonheid én de lelijkheid. Een stad die je blijft ontdekken.


DIDE VONK

Oorspronkelijk ben ik zangeres & theatermaker. Ik studeerde in 2015 af van de muziektheateropleiding van het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Daarna voelde ik een gemis tussen kunstopleiding en werkveld. Want hoe verdien je als maker je geld? Hoe hou je jezelf productief en breng je je werk aan de man? Zo ontstond ‘De Makers’ Podcast.

Ook ben ik presentatrice en spreker en maak ik ondertussen podcasts voor verschillende culturele instellingen of andere bedrijven. 

Welk programma maak je voor AFM?
De Makers: Een podcast voor makers, artiesten en liefhebbers. In elke aflevering bevraagt Dide hoe andere makers dat doen: Leven  & Ondernemen in Kunst & Cultuur. Dit kunnen theatermakers, beeldend kunstenaars, muzikanten, etc zijn! Elke donderdag komt een nieuwe aflevering online op AmsterdamFM, maar ook op Youtube en alle Podcastkanalen van De Makers.

Waar ligt je belangstelling?
Kunst en cultuur, ondernemerschap, theater, muziek, alle vormen van kunst. Ook heb ik veel interesse in psychologie en creativiteit. 

Amsterdam is voor mij avontuur! Er gebeurt zoveel moois op het gebied van Kunst en Cultuur en er zijn zoveel leuke dingen te doen. Ik voel me trots dat ik hier woon en deel mag uitmaken van deze mooie stad.