Wie zijn wij?

DE MEDEWERKERS VAN AMSTERDAMFM STELLEN ZICH VOOR!

FRANS VAN DER BEEK

Frans van der Beek geniet een goede reputatie als journalist, auteur en ghostwriter (24 boektitels), kleine uitgever en conceptbedenker.

Hij doorliep de faculteit Perswetenschappen te Amsterdam en is sinds 1970 in de media actief. Aanvankelijk als redacteur ‘kunst en media’ bij de Gooi & Eemlander te Hilversum, als presentator bij Radio Veronica, als persvoorlichter bij de Veronica Omroep Organisatie, als chef-redacteur en uitgever van diverse tijdschriften, waaronder Story en Penthouse, en als projectleider van de eigen uitgeverij De Bookmakers. Hij lanceerde hij het tijdschrift Schrijven, een medium voor zondagsschrijvers en richtte hij de Stichting ‘2000 FOUNDATION’ op om het international kunstproject Reasons to love the Earth gestalte te geven en organiseerde de thematentoonstellingen Koe en Kunst en Lang Leve de Koningin!, evenals Het Jezus Mysterie. Deze exposities leverden veel publiciteit op en trokken de aandacht van een groot publiek.

Welk programma maak je voor AFM? Ik presenteer Paperback Radio, een boekenprogramma waarin een auteur uitgebreid praat over zijn of haar recent verschenen boek. Meestal met spraakmakende en actuele onderwerpen en pittige uitspraken. De interviews worden aangevuld met muziek die door de auteur wordt uitgezocht en verband houdt met het boek.

Waar ligt mijn belangstelling? Boeken zijn de spiegel van de samenleving. Het spreekt voor zich dat ik graag en veel lees, ook omdat lezen de schrijfvaardigheid bevordert. Voorts ben ik bijzonder geïnteresseerd in kunst en kijk graag naar documentaires die achter de schermen doordringen om de waarheid te achterhalen.

Amsterdam is voor mij… De cultuurhoofdstad van Nederland met gevarieerd reservoir aan kunstenaars, schrijvers en creatieve types. Eigenzinnig, eigenwijs en eigengereid. Toonaangevend als het om artistieke ontwikkeling gaat en met 180 nationaliteiten een internationale smeltkroes van talent.


LUUCK DROSTE

Al meer dan vijftien jaar ben ik werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs. Ik volgde de lerarenopleidingen Frans en Duits in Zwolle (Windesheim) en Engels aan de HvA en deed Masteropleidingen Frans en Duits aan de UvA. Al meer dan tien jaar ben ik intussen als docent verboden aan het Gerrit van der Veen College in Amsterdam-Zuid. Daarnaast treed ik af en toe op met chansons (o.a. Concours de la chanson 2010), werk ik als freelance voice-over Frans, Duits en Nederlands voor diverse projecten en schrijf ik o.a. boeken voor de educatieve markt.
                                 
Welk programma maak je voor AFM?
Voor AmsterdamFM maak ik sinds 2019 voor ScheltemaLive de wekelijkse podcast Hanengekraai met Elisabeth Bierens de Haan als vaste gast. Daarnaast maak ik De Diva’s van Luuck Droste, waarin steeds een markante zangeres centraal staat. Wist u dat Brigitte Bardot ooit een zangcarrière had? En weet u wie Milva is?

Waar ligt je belangstelling? Franse en Duitse letterkunde en grammatica, chansons, zingen, sterke vrouwen, zwemmen, media en podiumkunsten, onderwijs.

Amsterdam is voor mij …
de meest bruisende stad van het land waar ik als kind al naar hunkerde en intussen de enige plek in Nederland is waar ik nog wil wonen.


IRENE KUIPER

Ik ben zo’n 35 jaar werkzaam in het theater als zangeres, actrice en maker. Ik speelde o.a. in Callas, Onassis, Kennedy de rol van Jacky Kennedy, Oma Eudora in The Addams Family, Edith Piaf in de muziektheaterproductieIn bed met Dietrich en Piaf.  Ik speelde in uiteenlopende musicals zoals Billy Elliot, Sister ActCabaretLes MisérablesSaturday Night FeverAls Op Het Leidseplein, in toneelstukken als Letters Home en Boeing Boeing, maar ook in muziektheatervoorstellingen op basis van improvisatie. Ik ben verbonden aan Theatergezelschap De Nel waar ik, naast acteren, ook voorstellingen zelf produceer.  Ik speelde eveneens in diverse televisieseries en werkte mee aan menig filmproject. Meer info via www.irenekuiper.nl

Welk programma maak je voor AFM? Ik maak Moet je horen!, een wekelijks programma waarbij ik een of meerdere gasten interview uit de wereld van Kunst en Cultuur, via hun meegebrachte muziekkeuzes. We praten over hun werk, hun oorsprong, de muziek in hun leven en over Amsterdam.

Waar ligt je belangstelling? Theater, muziek in het algemeen, dus lichte maar ook klassieke muziek, organisatie, geschiedenis, maatschappij en cultuur, verhalen, boeken en de kunst van het schrijven.

Amsterdam is voor mij thuis, ik hou van de diversiteit en de dynamiek. Als ik door de stad fiets, word ik blij, erger ik me wild, ben ik trots en snuif ik alles op!


OSCAR VAN OORSCHOT

Toen ik een puber was, wilde ik heel graag bij de radio. En als het even kon bij Radio 538. Maar je moest ergens beginnen, en dus kwam ik op mijn zeventiende met 538-petje de AFM-studio aan het Damrak binnenlopen. Ik begon in 2012 bij Het Radioavontuur op vrijdagavond, een jaar later presenteerde ik de ochtendshow op maandag en donderdag en van 2014 en 2020 presenteerde ik mijn eigen hitlijst de OsChart op zaterdagavond. Van 2017 tot 2018 heb ik AmsterdamFM mede nieuw leven ingeblazen als hoofdredacteur en dat doe ik sinds 2022 weer. In het dagelijks leven werk ik op de klantenservice van NS en presenteer ik ook interne en externe video’s voor NS. In de zomer werk ik ook mee aan Kermis FM op de Tilburgse Kermis.

Welk programma maak je voor AFM?
Samen met Mik Grosheide maak ik sinds augustus 2020 elke maandag De Mediaweek. Hierin bespreken we alles wat er afgelopen week in de media gebeurd is, of de komende week gaat gebeuren. Radio, tv, YouTube, Netflix, podcasts, kranten… alles komt voorbij. We hebben al veel spraakmakende gasten gehad, zoals Frans Klein, Sylvana Simons, Felix Meurders en Ismail Ilgun.

Waar ligt jouw belangstelling? Mijn belangstelling ligt behalve bij media ook bij de commerciële dancescene, ook wel bekend als EDM. Normaal gesproken is het Amsterdam Dance Event voor mij de belangrijkste week van het jaar en kun je mij op menig festival vinden.

Amsterdam is voor mij bruisend, 24 uur per dag wat te doen en altijd alles dichtbij. Ik zou depressief worden in een dorp waar op zondag alles dicht is.


HANNO SPREEUW

Wat is je achtergrond: Ik heb veel verschillende dingen gedaan: Afgestudeerd in de sterrenkunde, een jaar in NYC gewoond, in de horeca gewerkt, financieel werk gedaan, in de sterrenkunde gepromoveerd en bij het KNMI en Nederlands Kanker Instituut gewerkt. Nu werk ik bij Netherlands eScience Center aan de ontwikkeling van software voor wetenschappelijk onderzoek. Ik ben in het najaar van 2001 bij de Stichting Onafhankelijke Nieuwsdienst Lokale Media (ONLM) begonnen als redacteur nieuwsbulletins. Daarna was ik een paar jaar verslaggever, eindredacteur en technicus bij Extra Editie. Vanaf eind 2002 ben ik penningmeester van de ONLM die in 2015 is omgedoopt tot AmsterdamFM

Welk programma maak je voor AFM? Al zestien jaar maak ik geen programma’s meer voor AmsterdamFM, helaas. Tijdgebrek. Penningmeesterwerk is makkelijker tussendoor te doen.

Waar ligt je belangstelling? Mijn belangstelling ligt bij actualiteit en politiek. Dat zijn onderwerpen die behandeld werden in Extra Editie van de ONLM, maar niet passen bij het huidige AmsterdamFM, die op Kunst & Cultuur gericht is.

Amsterdam is voor mij de leukste stad van Nederland. Wel een beetje een over het paard getild kind, want steden als Wenen, Stockholm, Oslo en Helsinki zijn een stuk schoner en prettiger wonen.


ANNEMINKE VAN DER VELDEN (MICK)

Na mijn kandidaatsexamen Spaans ging ik in 1978 ‘een zomertje’ vliegen bij KLM. Die zomer liep wat uit de hand want uiteindelijk ben ik in 2018, na 40 jaar, als senior purser met pensioen gegaan. Eind jaren ’80 studeerde ik af aan de UVA als cultureel antropoloog. Sinds 2011 ben ik werkzaam als voice-over/stemacteur (www.stemanneminke.nl) en in diezelfde periode begon ik bij AmsterdamFM als nieuwslezer. Daarnaast werk ik als zelfstandig partner voor een duurzaam Oostenrijks bedrijf (www.ecokisses.nl).

Welk programma maak je voor AFM? Voor AFM maak ik het programma ScheltemaLive, een magazine-achtig programma waarin ik mensen uit verschillende (culturele) disciplines interview.

Waar ligt je belangstelling? Het zal geen verrassing zijn dat mijn interesse uitgaat naar taal, cultuur en duurzaamheid, maar ook naar muziek, theater, beeldende kunst en film. Ik hou van zingen en pianospelen (vooral als er niemand luistert). Ik heb altijd fanatiek hardgelopen, maar tegenwoordig, ingehaald door de tijd, doe ik vooral yoga.

Amsterdam is voor mij: THUIS! Ik woon er al 45 jaar en durf mezelf inmiddels wel voorzichtig Amsterdammer te noemen. Ik hou van de gekte, de eigenwijsheid, de schoonheid én de lelijkheid. Een stad die je blijft ontdekken.