Het Human Power Team 2011/2012

De VeloX1 in 2011 Battle Mountain

 Het Human Power Team: een samenwerking tussen studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam. Zij hebben als doel het snelheids- en werelduurrecord op de fiets te verbreken.

Hierbij hebben we het niet over 50 km/u, een snelheid die door een baanwielrenner nog wel te halen valt. Nee, de teamleden verwachten dat de door hun geselecteerde fietsers met minimaal 135 km/u over de weg gaan scheuren.

Vorig jaar deed het Human Power Team haar eerste poging om het snelheidsrecord van 133 km/u te verbreken. In Battle Mountain Californië haalde de Nederlandse ploeg een snelheid van 129 km/u. Dit leverde hen het Europees- en studentenrecord op. Het wereldrecord, in bezit van de Canadezen, bleef echter staan… kortom: de strijd duurt voort!

Met de start van het studiejaar 2011/2012 is een nieuw team van studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam samengesteld. Zij gaan dit jaar een nieuwe poging wagen. Het project neemt inmiddels zeer professionele vormen aan met de al opgedane ervaring, de nauwkeurige selectie van de fietsers en de mogelijkheid om met het materiaal van vorig jaar te trainen. Dit maakt dat de ploeg stevig in haar schoenen staat. In de wandelgangen wordt zelfs voorzichtig gefluisterd dat het wereldrecord dit jaar wél behaald gaat worden.

Weet u nog hoe het voelde tijdens uw eigen studie, hobby of vrijwilligerswerk? De uitdaging en energie die het geeft om onderdeel te zijn van een project. Ook bij dit team druipt het enthousiasme van de studenten en sporters af. De TU Delft studenten in Aerospace Engineering en Industrial Design likken hun vingers af bij het verbeteren van de VeloX1 (de ligfiets) van vorig jaar. De studenten Human Movement Sciences van de VU Amsterdam leven zich uit op de welwillende fietsers. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de sporters zelf: Sebastiaan Bowier, Jan Bos, Wil Baselmans en Alwin Visker worden veelvuldig voorzien in hun kick naar gevaarlijk hoge snelheden.

Het is vanzelfsprekend dat een dergelijk project de volle aandacht van AmsterdamFM krijgt. Op naar de laatste vijf maanden waarin het enthousiasme van de teamleden misschien ook af en toe zal omslaan naar frustratie en gevloek. Actie en emotie willen we ervaren met als kers op de taart het vuurwerk waarmee in de naweeën van de zomer (hopelijk) een nieuw wereldrecord wordt gevierd.

Niks EK, Olympische Spelen, Roland Garros of Tour. Wij zijn er klaar voor: HPT, kom maar op!

 

Door Marijke Groesz


Next

Leave a Reply