Springvossen 10 september | Derk Thijs

15.00-16.00

Gast: Derk Thijs, beeldend kunstenaar.

 

Robert van Altena ontmoet Derk Thijs in galerie Onrust voor een gesprek over zijn tentoonstelling ‘YM’ (t/m 6 oktober te zien).

Deze tentoonstelling toont een selectie van zijn werk van de afgelopen tweeënhalf jaar. In die periode werkte Thijs in zijn atelier in IJmuiden, bij de haven, de hoogovens, de zee. Het is dit overgangsgebied tussen bewoonde omgeving, industrie en natuur dat hij wilde gebruiken om tot nieuw werk te komen.

 

 

Derk Thijs over IJmuiden:

Kade

Voor mij is deze plek elementair. Ooit speelde ik graag op de pier. Bij eb was er tussen de zwarte stenen een deinende, veranderlijke wereld te ontdekken waarin niets me vertrouwd voorkwam, met allerlei onbestemde levensvormen, tussen plant en dier in: wieren, schelpen, zeeanemonen, krabben. Nu denk ik dat de onbegrensdheid en veelvormigheid van het leven in deze overgangszone me toen al fascineerde. Op het land is alles vastomlijnd, maar het leven in het water is veranderlijk, alsof vaste vormen worden opgelost, waarbij ook degene die alle mijmerend waarneemt als water wordt. Hier in de haven komt er nog bij dat ook het levenloze soms organisch lijkt. De fabriek komt over als één groot ademend organisme. Flarden plastic bewegen als zeewier in het water. Tussen de basaltblokken liggen dingen die zo lang in zee heben gedreven dat hun oorspronkelijke identiteit is losgeweekt, hun herkomst is niet meer te bepalen.

IJmuiden is een plek waar de natuur voorgoed is verweven met het handelen van mensen. Als je naar de zee kijkt zie je in de verte windmolens. De mens komt overal zichzelf tegen en werken in IJmuiden is een oefening in het wennen aan de definitieve afwezigheid van het onaangetaste. Alles is vermengd en op een of andere manier in de soep.

[ Een fragment uit ‘Lowly Worm & Aphrodite’ een tekst van Derk Thijs verschenen bij zijn tentoonstelling ‘YM’. ]

 

 

 

 

 

Afbeelding: Derk Thijs, Zonder titel (2018),acryl op doek, 100 x 120 cm. Courtesy Derk Thijs en Galerie Onrust


Vorige uitzending: Jos van Merendonk, schilder.

Volgende uitzending: beeldhouwer Michael Jacklin over zijn tentoonstelling ‘Wall, Corner…’ bij Galerie Slewe & schrijfster Jannah Loontjens over haar nieuwe roman ‘Wie weet’.

Alle Springvossen-uitzendingen


 

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook

Muziek:

  • ‘Blues In Orbit [aka Tender)(alternate take] Duke Ellington, album ‘Black, Brown and Beige’
  • ‘Raise Four’ Thelonious Monk, album ‘Underground’

Comments are closed.