Springvossen 7 december | Caro Verbeek | deel 2: Over de futuristen

Gast: Caro Verbeek, kunsthistoricus.

In deze aflevering van Springvossen spreekt Robert van Altena met Caro Verbeek over het gebruik van geur en reuk in het werk van Filippo Tommaso Marinetti en de futuristen.

.

.

Dit gesprek is een vervolg van een eerdere aflevering met Caro Verbeek waarin reuk en geur in een bredere cultuurhistorische context werd besproken.

Voor die eerste aflevering:

Springvossen 9 november 2020

.

Caro Verbeek is als kunsthistoricus gespecialiseerd in reuk en geur. De afgelopen jaren heeft zij het gebruik van reuk en geur bestudeerd in het werk van Filippo Marinetti en de andere futuristen. Op dit onderzoek ‘Ruiken aan de tijd. De olfactorische dimensie van het futurisme (1909-1942)’ is Verbeek onlangs gepromoveerd.

.

Verbeek is ook betrokken bij het vorige maand gelanceerde Odeuropa. Dat is een internationale onderzoeksgroep van specialisten uit verschillende disciplines die de krachten bundelen om naast het belangrijke maar wellicht meer voor de hand liggende laboratoriumonderzoek ook bijv. via quantitative analyse van historische teksten op geurwoorden een historische geur-databank bank samen te stellen.

.

.

Springvossen is ook als podcast te beluisteren onder AmsterdamFM via o.a. iTunes / Podcasts en Spotify.

.

Foto: De Futuristen van het eerste uur: Luigi Russolo, Carlo Carrà, Filippo Tommaso Marinetti, Umberto Boccioni en Gino Severini (vermoedelijk op de stoep t.o. Le Figaro in de rue Drouot, 9e arr., Paris) op 9 februari 1912. (Wikimedia Commons)


.

<<  vorige aflevering: Krijn de Koning, beeldend kunstenaar & John Snijders, pianist.

>> volgende aflevering: Aam Solleveld, beeldend kunstenaar.

<>  alle afleveringen.


.

Eindredactie: Robert van Altena

Contact: springvossen@gmail.com

Springvossen op Facebook & Instagram

Radiotechniek: Jaun Farha


.

Muziek

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (Philips, 2000)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968) Columbia Records.


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.