Springvossen 31 januari | Kees Goudzwaard

Gast: Kees Goudzwaard, schilder

In deze aflevering spreekt Robert van Altena met Kees Goudzwaard naar aanleiding van zijn tentoonstelling bij Collectie De Groen in Arnhem. De tentoonstelling is t/m 26 april te zien.

.

.

.

Een schilderij van Kees Goudzwaard begint met een 1:1 model gemaakt van papier en tape.

Het papieren model voert hij vervolgens uit in olieverf op doek.

“Het is juist zo mooi om het tijdelijke van het papieren model en het duurzame van het olieverfschilderij allebei vervat te hebben in één totaalbeeld. Dus je kijkt via het olieverfschilderij, het definitieve beeld, als het ware het verleden in en de fases van keuzes die ik daarvoor heb gemaakt in papier. Dus ik probeer zo integraal mogelijk vanaf het begin van het zoeken naar het eindbeeld toe alles vast te leggen.”

“Ik vervang het ene materiaal door het andere. In de eerste fase van het proces ben ik schilder, in de tweede fase ben ik de kopiist, de middeleeuwse monnik die dienstbaar is aan datgene wat van tevoren (lachend) via goddelijke ingeving tot stand is gekomen. In de tweede fase herbeleef ik nogmaals datgene wat ik heb gekozen, in de tweede fase bestendig ik. ”

.

.

.

.

.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms (te vinden via linktree) & op Salto Amsterdam.

.

Foto: Kees Goudzwaard, installatie bij Collectie De Groen (2023) RISO print op papier, 449 x 582 cm. Courtesy: Kees Goudzwaard & Collectie De Groen


<<  vorige aflevering: Petra Noordkamp

<<  programma-overzicht januari

>>  volgende aflevering: Piet Gerards & Nicolaas Matsier

>>  programma-overzicht februari

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.