Springvossen 9 mei | Jos van Merendonk

Gast: Jos van Merendonk, schilder

In deze aflevering gaat Robert van Altena in gesprek met Jos van Merendonk naar aanleiding van zijn tentoonstellingen ‘Foregrounded’ bij Galerie Gerhard Hofland (t/m 27 mei) en ‘Grondtekening’ bij Galerie De Zaal (t/m 16 september op afspraak).

In het gesprek aandacht voor het werk dat is opgenomen in de beiden tentoonstellingen maar ook voor een nieuwe reeks tekeningen, en recente schilderijen die in de studio hangen waar het gesprek is opgenomen.

.

.

Over deze recente schilderijen zegt Van Merendonk dat hij ze anders heeft geschilderd dan gebruikelijk. Hij is nog altijd trouw aan de vaste ingrediënten van al zijn werken sinds het einde van de jaren ’80 — chroomoxyde groen, en de drie elementaire figuren van een slinger, een zigzag en een ovaal (als reminiscentie van het streven naar de cirkel) maar er is sprake van een mogelijk motief en de suggestie van een horizon, wezensvreemde karakteristieken voor een werk van Van Merendonk. Van Merendonk zegt over deze werken: ”Ik heb ze geschilderd zoals je een stilleven zou schilderen, maar’ voegt hij er aan toe: ”zonder dat ik iets naschilder.”

.

.

Jos van Merendonk was in 2018 al eens te gast bij Springvossen:

.

.

.

Springvossen is ook te beluisteren onder AmsterdamFM op de diverse podcast platforms (te vinden via linktree) & op Salto Amsterdam.

.

.

Afbeelding: Jos van Merendonk 2023, 60 x 60 cm potlood, acrylverf op linnen.

N.b. dit is een werk dat in geen van beide tentoonstelling hangt. Het schilderij hangt in het atelier van de kunstenaar waar het gesprek ook werd opgenomen.


<<  vorige aflevering: Gert Jan Kocken

<<  programma-overzicht april

>> volgende aflevering: Bram de Jonghe

>>  programma-overzicht mei

<>  alle afleveringen


EINDREDACTIE: ROBERT VAN ALTENA 

CONTACT: SPRINGVOSSEN@GMAIL.COM

INSTAGRAM / FACEBOOK


.
MUZIEK

Opening: Anton Webern, ‘Variationen’, Op.27, II. Sehr schnell (1936) door Michuko Uchida – piano . Album: Schoenberg – Berg – Webern. Michuko Uchida en het Cleveland Orchestra o.l.v. Pierre Boulez (2000, Philips)

Slot: Thelonious Monk, ‘Raise Four’ met Thelonious Monk – piano, Charlie Rouse – tenor saxophone, Larry Gales – bass, Ben Riley – drums. Album: Thelonious Monk, ‘Underground’ (1968, Columbia Records)


More Berichten for Show: Springvossen

Comments are closed.