Daley Blind: “Als middenvelder kun je wat bepalender zijn voor de ploeg”

Nadat de ambities voor een finale plek in de Europa League de ijskast in moesten na de 3-0 nederlaag afgelopen donderdag in de Arena, was Ajax er veel aangelegen orde op zaken te stellen en een overtuigende zege te boeken op de Noord Hollandse rivaal uit Alkmaar. AZ daarentegen rekende in de slot minuten af met Liberec en kwam met een goed gevoel terug uit de Europese knock-out fase. De eerste kans in de Arena was dan ook voor AZ. Aron Jóhannsson schoot echter vanuit kansrijke positie hard over namens de Alkmaarders.

Effectief

In de vierde minuut sprongen de Amsterdammers een stuk effectiever met hun kansen om. Van Rhijn kwam op over de rechterkant, gaf de voorzet op maat aan Siem de Jong, die de bal gemakkelijk kon intikken. In tegenstelling tot donderdag vormde Siem de Jong de aanvalslinie, samen met Viktor Fischer en Bojan Krkic. Kolbeinn Sigthórsson belandde zodoende op de bank. Daley Blind Een andere opvallende wijziging in de basis elf van Ajax was de positie van Daley Blind. Hij begon als linksback. Christian Poulsen nam zijn positie op het middenveld in. Blind zorgde met zijn positie in de verdediging voor rust in de Amsterdamse ploeg en zorgde regelmatig voor aanvallende impulsen. Zelf leek Blind toch een tikkeltje teleurgesteld in de linksback positie. “Op het middenveld heb je meer balbezit en kun je toch wat bepalender zijn voor de ploeg. Maar zoals ik al eerder gezegd heb, speel ik daar waar de trainer mij nodig vindt.”

Frank de Boer zal het echter ook zijn opgevallen dat Blind op de linksback-positie fris en vrij speelde. Zowel verdedigend als aanvallend bepaalde Blind wat er aan de linkerkant van het veld gebeurde. Het had zelfs niet veel gescheeld of het had geresulteerd in een doelpunt. Één op één met keeper Esteban schoot de linksback echter recht op de doelman af. Dat was het enige wat hem in de gehele wedstrijd te verwijten viel.

“Iets forceren in Salzburg”

Of Blind aanstaande donderdag ook als linksback zal starten is nog niet zeker, maar de Boer liet er bij zijn ploeg geen twijfel over bestaan de wedstrijd tegen de Oostenrijkers serieus te nemen. “We gaan naar Salzburg om iets te forceren,” aldus Blind. De wedstrijd tegen AZ zal in ieder geval tot vertrouwen hebben geleid. Lerin Duarte haalde met twee doelpunten zijn sportieve gelijk als aanwinst voor de Amsterdamse aanval en Ricardo Kishna bewees met een geweldige inval beurt dat de Nederlandse jeugdopleidingen (9 jaar ADO Den Haag, 4 jaar Ajax red.) niet onder doen voor een voetbaljeugd bij het grote FC Barcelona. Bojan Krkic kon in 45 minuten wederom niet dat gene doen, wat Ricardo Kishna in slechts 15 minuten deed… scoren. Hoewel de kansen tegen Salzburg niet voor het oprapen zullen liggen, biedt de overtuigende 4-0 zege van vandaag in ieder geval perspectief.