Iedereen een straatartiest

Vanochtend verscheen het bericht via AT5, Het Parool en het AD dat de politie in Amsterdam levende standbeelden op de Dam heeft gecontroleerd. Artiesten die niet de juiste vergunningen bij zich hadden, zijn weggestuurd. Onze verslaggever Gijs Graafland ging er naar toe om te achterhalen hoe je aan een vergunning kan komen en kwam tot een opvallende ontdekking.
Als reactie op de reportage hebben we een politiewoordvoerder aan de lijn gehad om de uitspraken te checken en wat bleek:
Ze hebben geen vergunningen nodig want ze vallen onder categorie overige artiesten. De regels die gelden zijn onder andere dat je maximaal een half uur op een plek mag staan, daarna moet je weg. Vijf meter verder gaan staan is niet toegestaan, je moet het plein verlaten. De weggestuurde straatartiesten hielden zich niet aan deze regel. Met het ontbreken van vergunningen had het dus niks te maken, die zijn er immers niet.
De problemen van de afgelopen jaren met straatartiesten werden gemeld door toeristen, omstanders en ondernemers. Het zijn er teveel en sommige reageren ronduit agressief als zij “te weinig”geld ontvangen na het nemen van een foto.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?