4000 laadpunten voor elektrische auto’s in 2018

Amsterdam wil dat er over twee jaar in de stad in totaal 4000 openbare laadpalen voor elektrische auto’s staan. De combinatie Nuon-Heijmans krijgt van de gemeente opdracht hiervoor te zorgen. De auto’s zullen voortaan rijden op lokale en duurzame energie. De stroom die de oplaadpunten leveren, wordt opgewerkt door Windpoort, een windmolenpark van Windgroep Holland, en Nuon in het Westelijk Havengebied.

Ook start in 2016 een proef met ‘slim’ laden waarbij de vraag naar energie bij het opladen en de beschikbare opgewekte energie op elkaar worden afgestemd. Dit scheelt onder andere kosten in de tijdelijke opslag en het vervoer van de opgewekte energie.

In de afgelopen vijf jaar zijn er ongeveer 1500 oplaadpunten geplaatst en daar wordt maandelijks voor meer dan twee miljoen kilometers opgeladen in meer dan 30.000 oplaadbeurten. Door in kaart te brengen van welke laadpunten het meest gebruik wordt gemaakt, weet de gemeente precies waar ze in de stad meer palen moet zetten.

Met het nieuwe contract blijft Amsterdam internationaal voorop lopen op het gebied van elektrisch vervoer. Het doel van de gemeente is dat in 2025 iedereen uitstootvrij kan rijden.

Comments are closed.