Brief Privacy First aan Facebook over illegale datadoorgifte naar VS

De Amsterdamse Stichting Privacy First heeft donderdag opnieuw een brief naar Facebook gestuurd over de illegale datadoorgifte van privégegevens van de EU naar de VS. De eerste brief stuurde de stichting in december vorig jaar. Facebook nam vlak voor de gestelde deadline op 15 januari publiek stelling in het debat over een nieuw voorgestelde surveillance-wet in Engeland. Privacy First wil nu ook dat Facebook een standpunt inneemt in de discussie over mass surveillance in de VS. Facebook slaat massaal accountgegevens van Europese burgers op op Amerikaanse servers. Door de slechte bescherming van privacy in de VS, hebben inlichtingendiensten makkelijk toegang tot deze informatie. Er zijn momenteel onderhandelingen tussen de EU en de VS gaande. Het zou goed zijn als Facebook zich daar ook inhoudelijk in mengt, laat de stichting weten.
Privacy First spant een kort geding aan bij de rechtbank in Den Haag als Facebook niets doet met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Hof vernietigde op 6 oktober 2015 het Safe Harbour-besluit dat de grondslag was voor de doorgifte van persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS door Facebook. Vanwege de slechte bescherming van privacy in de Amerikaanse wetgeving, verklaarde het Hof de informatiedoorgifte illegaal. Maar Facebook is nog niet gestopt met het doorgeven van deze data.

Privacy First is een stichting die organisaties en bedrijven direct aanspreekt op hun rol in het streven naar een privacyvriendelijk Nederland.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?