Sintnicolaas maakt zich met een enkelblessure klaar voor Rio 2016

ROAD TO RIO In onze rubriek Road to Rio belt Wedstrijdritme elke week met een sporter die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vandaag is het de beurt aan tienkamper Eelco Sintnicolaas, die al gekwalificeerd is voor Rio 2016 en uitlegt waarom de tienkamp het mooiste onderdeel van de atletiek is.

 

Tienkamp

De tienkamp wordt gehouden over twee dagen. Op de eerst dag staan de 100 meter, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en de 400 meter op het programma. De tweede dag strijden de deelnemers op de onderdelen 110 meter hordelopen, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter. Uiteindelijk wint de winnaar van het algemene klassement de tienkamp. Sintnicolaas: “Ik vind de diversiteit het mooiste. Het is heel all-round en heel erg zwaar. Mijn sterkste onderdeel is polsstokhoogspringen, maar op de werponderdelen moet ik het soms wel afleggen. Het leuke aan de tienkamp is dat iedereen een specialiteit heeft dus dat het tot het laatste onderdeel heel erg spannend blijft.” “Het is zoeken naar de juiste balans. Ik kan wel een heel jaar lang trainen op kogelstoten maar dat gaat dan ten koste van mijn lange afstandsloop.”

Indoor

“In mijn sport is er een groot verschil tussen het indoor- en outdoorseizoen. Het indoorseizoen kent geen speerwerpen en discuswerpen, maar bijvoorbeeld ook geen 400 meter. Daardoor wordt het een zevenkamp. Ik ben indoor iets sterker denk ik, maar het heroïsche gevoel van outdoor is wel heel belangrijk. Het voelt een beetje als gladiatoren.”

Londen

Sintnicolaas plaatste zich ook al voor de Olympische Spelen in Londen, maar eindigde daar op een teleurstellende elfde plaats. “Ik plaatste me met een Nederlands record, maar op de Spelen ging het allemaal net iets minder en op het onderdeel discuswerpen ging het zelfs helemaal mis. Ik heb dus geen hele goede herinneringen aan Londen en wil graag revanche nemen in Rio.” “Het was een beetje het gevoel van ‘nu moet het’. Ik wilde iets te veel in Londen, later heb ik me beseft dat ik het anders moest aanpakken.” “Het is niet zo dat ik het mentaal niet aankon, maar het lukte gewoon net niet goed.”

Enkelblessure

Er komen de komende periode een aantal belangrijke wedstrijden aan, waaronder een EK in Amsterdam. Sintnicolaas hoopt deze wedstrijd uiteraard te kunnen lopen, maar als hij te veel last blijft houden van een blessure aan zijn enkel kiest hij toch echt voor Rio. “Ik heb een beetje last van een enkelblessure. Het probleem krijgen we niet zomaar weg. Het is niet echt duidelijk wat het is. Gelukkig is het geen peesprobleem, ik kan niet veel kapot maken maar ik moet er wel mee kunnen springen. Ik hoop dat we die pijn met een verdoving weg kunnen halen. Ik ben wel een beetje bang dat ik daar in Rio nog last van heb. Maar andere andere kant, het duur ook nog even.”

Rio

“Mijn persoonlijk record is 8506, dat zal op de Spelen in Rio beter moeten. Als ik dat kan doen zullen we zien wat de rest doet. De tienkamp gaat echt om jezelf steeds overtreffen. Voor goud zijn echt heel veel punten nodig. Ik denk dat er een nieuw wereldrecord nodig is voor goud, meer dan 9045 dus.”

Beluister hier het volledige gesprek met Eelco Sintnicolaas:


More Berichten for Show:

Comments are closed.