Amsterdamse squashers hebben het moeilijk: “We zijn nog steeds positief gestemd”

Bij veel sporten is onze stad vertegenwoordigd op het hoogste niveau, zo ook bij squash. Match Amsterdam probeert zich dit seizoen staande te houden in de eredivisie, maar dat is tot nu toe geen succes. Match staat puntloos onderaan. Speler Tom Lucas praatte met Wedstrijdritme over het hoe en waarom van die lage klassering, maar daarnaast ging het over zijn passie voor de sport.

Squash

“Toen ik 9 was ben ik met squash in aanraking gekomen, doordat mijn moeder ook speelde. Sindsdien geen seconde gedacht om een andere sport te doen”, vertelt Lucas.  “In squash kun je alles kwijt. In een korte periode ben je helemaal bekaf en moet je tactisch, mentaal, fysiek als technisch van goede huize komen.” Toen Lucas in Amsterdam ging studeren kwam hij met de eigenaar van sportcentrum Match in contact en vonden ze elkaar in de ambitie om op het hoogste niveau te squashen

Match Amsterdam

Dit jaar gaat dat moeizaam. Match staat laatste in de eredivisie, puntloos. “Een beetje balen”, noemt Lucas de laatste plek. “Bij onze directe concurrent Voorschoten hebben we helaas verloren, mede omdat toen onze beste vier spelers niet beschikbaar waren door blessures of andere verplichtingen”. Toch geeft Lucas de moed niet op: “We zijn nog steeds positief om van de laatste plaats af te komen”. Woensdag spelen de Amsterdammers uit tegen koploper Twente, maar zelfs over die wedstrijd zijn ze bij Match positief: “Wij treden aan met ons sterkste team en zij missen dan juist een paar spelers, dus ik verwacht dat we daar wel een inhaalslag kunnen maken”

Geduld

Nederland was met name bij de dames jarenlang ijzersterk in de mondiale squashwereld. Nu lijkt dat wat minder te zijn. Lucas: “Je hebt nu alleen nog Milou van der Heijden die in de top 50 staat. Dat is niet slecht, maar we richten ons eigenlijk wel op de top 10 plekken”. Lucas denkt dat er veel talentvolle jeugd zit aan te komen. “Die zijn nu 16 of 17 jaar dus we zullen even geduld moeten hebben”. Bij de mannen schat Lucas het hetzelfde in: “We hebben nu Lauren Jan Anjema, die door een blessure wat is gezakt, maar hij is met een opmars bezig”

Amsterdammers die squash op hoog niveau willen zien kunnen 11 tot en met 14 februari terecht in het Frans Ottenstadion. Daar worden onder de naam Cloud66 Nationals de Nederlandse Kampioenschappen gespeeld.

Het volledige interview met Tom Lucas is hier te beluisteren:


More Berichten for Show:

Comments are closed.