Road to Rio: Joost Reijns, topzwemmer en doorzetter

ROAD TO RIO In deze wekelijkse rubriek kijken we vooruit met sporters die zich aan het plaatsen zijn voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro óf zich nog moeten plaatsen. Zondag belde Joost Reijns met de mannen van Wedstrijdritme om vooruit te kijken naar het komende jaar maar ook om terug te kijken naar de afgelopen jaren die zwaar zijn geweest.

Teelbalkanker

Joost Reijns kende vanaf 2011 zware jaren, toen hij teelbalkanker bleek te hebben. “Tijdens de EK korte baan werd ik vijfde, in 2011 was dat. Daarna moest ik naar een dopingcontrole en er bleken verkeerde stoffen in mijn bloed te zitten. Dat bleek helaas een tumor in mijn teelbal te zijn.” “Daardoor moest ik chemokuren ondergaan en operaties. Ik zat midden in de voorbereiding op de Olympische Spelen in Londen, die viel compleet in duigen. Zonder die dopingtest was ik er later achter gekomen en waren door de tumor waarschijnlijk meerdere organen uitgevallen.” “Ik was toen op mijn allerbest en na alle kuren was er niks meer van mij over. Ik ben nu ook nog niet sterker dan dat ik toen was, wel sneller in het water. Dat komt omdat ik ook zeker mentaal ben gegroeid. Een sportpsycholoog op Papendal heeft mij mijn ziekte helpen accepteren, dat heeft enorm geholpen.”

Rio 2016

De Olympische droom viel dus vlak voor Londen 2012 compleet in duigen voor Reijns. De Olympische Spelen vier jaar later werd zijn nieuwe doel. “Nadat ik de diagnose kreeg heb ik uitgerekend dat Rio nog zou passen, ook qua studie. Ik wist helemaal niet of het mogelijk zou zijn om het te halen, maar daar kom je op één manier achter: de uitdaging aangaan.” Reijns won in 2015 op de 4 x 200 meter mix (met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en trainingsmaat Sebastiaan Verschuren) een zilveren plak op het WK in Kazan: “Dan denk je wel even aan hoe het vier jaar geleden was, dat was een fantastisch moment. Helaas wordt dat onderdeel niet gezwommen in Rio. Ik ben wel met de estafette geplaatst voor de 4 x 200 vrij, dat is ook mijn specialiteit.” “Ik ga mij ook proberen individueel te plaatsen, daar had ik voor het WK niet aan durven denken, maar dat zou echt fantastisch zijn. Ik moet nog ruim 1 seconde sneller dan mijn PR, dat is een grote stap maar ik ga er vol voor.”

Beluister hieronder het gehele interview met Joost Reijns:


More Berichten for Show:

Comments are closed.