In 2015 brak Maureen Koster internationaal door. Wat doet zij in 2016?

ATLETIEK Voor Maureen Koster was 2015 een van de beste sportjaren ooit. Een gouden plak op de 3000 meter tijdens de EK indoor zorgde voor haar internationale doorbraak. Het jaar 2016 wordt voor haar heel zwaar. Eerst het WK indoor in Portland, daarna de EK in Amsterdam en vervolgens de Olympische Spelen in Rio. Wedstrijdritme belde zondag met de hardloopster van Phanos.

Dat Koster lid is van Phanos betekent niet dat ze heel vaak in het Olympisch Stadion te bewonderen is. “Ik ben lid van Phanos en kom bij nationale kampioenschappen ook uit voor Phanos maar train het meeste in Boskoop, waar ik vandaan kom. Ik ben lid van Phanos omdat ik op die manier ook aan internationale wedstrijden kan meedoen. Mijn oom Bert Koster traint mij daar. Ik zit vanaf jongs af aan op atletiek en het begon op een gegeven moment te irriteren als ik verloor. Toen ben ik met mijn oom gaan trainen.”

Tijdens de EK indoor in 2015 verloor Koster de gouden plak, maar won tegelijkertijd de bronzen. “Mijn derde plek op de EK indoor voelde als een gouden medaille. Alles valt op het juiste moment op zijn plek. Dat voelde totaal niet als verliezen. Ik ben heel tevreden en heb het voor mijn gevoel ook absoluut nergens laten liggen. Ik heb hoog tempo gelopen en dan zijn er twee sneller, daar kan ik mee leven.”

Tijdens de WK atletiek in Peking werd Koster onwel door oververhitting op de 5000 meter. “Als ik het terugkijk is het net alsof ik het niet ben. Ik voelde me vrij snel weer fit en baalde gewoon dat het zo moest eindigen. Gelukkig heb ik er niks aan over gehouden. Vrienden en familie vragen zich wel af wat er gebeurt als het weer warm is, maar ik ga betere maatregelen nemen. Misschien een koelvest.”

De afgelopen periode kwam er veel nieuws naar buiten over dopingschandalen binnen de atletiekwereld. Vooral de Russische atletiekunie ligt onder vuur. Het is zelfs onbekend of de Russische atleten mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar. “Aan uiterlijk kan je soms wel iets zien. Vrouwen die doping gebruiken staan veel fitter in de volgende rondes dan diegenen die niet gebruiken. De nummer 1 en 2 bij het EK indoor waar ik derde werd komen uit Rusland en Wit-Rusland, dat wordt nu natuurlijk ook discutabel. Ik denk alleen niet dat ik nog heel blij zou worden van een gouden plak via de post als die andere dames doping gebruikt zouden hebben.”

Koster noemt 2016 een druk sportjaar, maar heeft voor zichzelf duidelijke doelen gesteld. “Ik ga dit jaar voor een finale 3000 meter op de WK indoor in Portland, dat is in maart. Daarna zijn de EK in Amsterdam alweer, 2016 is een druk sportjaar. Natuurlijk wil ik in eigen land echt presteren. Mijn droom is om dit jaar in de finale van de 1500 meter in Rio te mogen staan. Voor de 5 kilometer heb ik me ook geplaatst maar dat zit qua tijdschema niet heel gunstig tegenover elkaar. Ik ga me voorlopig vol focussen op de 1500 meter!”

Beluister hieronder het hele gesprek met Maureen Koster:


More Berichten for Show:

Comments are closed.