Road to Rio: Casimir Schmidt droomt al van Rio de Janeiro

ROAD TO RIO Iedere week kijkt Wedstrijdritme vooruit op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro die deze zomer zullen gaan plaats vinden. Er wordt wekelijks gebeld met een sporter die zich probeert te kwalificeren of dat zelfs al heeft gedaan. Deze week hadden de mannen turner Casimir Schmidt te gast.Tijdens het WK Turnen in 2015 in Glasgow plaatste hij zich met het Nederlandse team voor het Olympisch testevent later in april dit jaar. “We moeten daar bij de beste vier zitten. We zijn als derde geplaatst, dus de kans is redelijk aanwezig dat wij naar Rio de Janeiro mogen gaan, maar de concurrentie zit natuurlijk ook niet stil”, aldus de talentvolle Schmidt.

Schmidt begon al op vroege leeftijd met turnen. Zijn zus zat al op turnen en leerde hem allemaal trucjes aan. Uiteindelijk zei zijn vader dat hij maar eens een testje moest gaan doen om te kijken of hij het wat vond en zodoende belandde hij in de turnsport. Zijn zus is inmiddels door de nodige blessures gestopt. Schmidt blinkt vooral uit op de onderdelen vloer en sprong. “Ik vind het gewoon leuk om over de kop te gaan. Ik houd ervan om salto’s en schroeven te maken . Ik vind het ook een uitdaging om op sprong je gewoon twee keer te concentreren op één zo’n klein moment. De explosiviteit die erbij komt kijken en op het juiste moment stil staan dat vind ik gewoon gaaf.” In 2015 haalde hij tijdens het EK in Baku zilver op sprong. De jonge turner beschouwt dit overigens niet als zijn mooiste moment tot nu toe uit zijn nog jonge carrière.”Tijdens het EK in 2014 in Sofia haalden wij voor het eerst met het mannenteam de finale. Dit was een historisch moment. Ik vind het wel extra leuk om als team samen iets neer te kunnen zetten. Dat was voor mij persoonlijk het mooiste moment tot nu toe uit mijn carrière.”

De komende weken gaat hij zich goed voorbereiden om er te kunnen staan tijdens de kwalificaties voor het team dat naar het testevent gaat. Er zijn ongeveer twaalf mannen die kans maken. Er mogen uiteindelijk zes mannen mee naar het testevent en één reserve.”In de turnwereld is niemand nooit echt zeker van zijn plek, dat maakt het dan ook extra spannend. Uiteindelijk zal er een sterk team worden afgevaardigd. Ik kan een stabiele meerkamp neerzetten. Ik kan dus zeker op vloer en sprong een grote bijdrage leveren aan het team.”

Opmerkelijk is dat het testevent ook plaats zal gaan vinden in Rio de Janeiro. Komende periode turnt hij met het Nederlands team nog tegen Spanje, Duitsland en Frankrijk. Deze landen zullen ook aanwezig zijn later in april in Rio de Janeiro. Tijdens deze interlands beslist de bondscoach wie er uiteindelijk in de definitieve selectie gaan komen voor het Olympisch testevent. “Het is spannend om deze wedstrijden te turnen. Het is het moment waar je er moet staan als turner. Als je het daar verknalt, dan zit je er hoogst waarschijnlijk niet bij en je wilt de concurrentie ook een beetje angst in boezemen. Het wordt dus ook een mentaal spelletje.” Schmidt gelooft in zijn eigen kunnen. “Ik denk dat het 80% zeker is dat ik uiteindelijk op de Olympische Spelen mag gaan knallen.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met de vrolijke Casimir Schmidt:


More Berichten for Show:

Comments are closed.