Chris Vos: “Zonder Bibian Mentel was ik niet zo ver geweest.”

SNOWBOARDEN Chris Vos is een paralympisch snowboardkampioen die afgelopen weken maar liefst 6 medailles won op de World Cup in Amerika en Canada. Vos deed op vijftienjarige leeftijd al mee aan de Olympische Spelen in Sotsji waar hij 13e werd. Deze week werd hij achttien, Wedstrijdritme belde met een felicitatie en besprak het seizoen met Vos.
Chris Vos is paralympisch snowboarden vanwege een ongeluk op vroege leeftijd. “Ik heb een rechtzijdige verlamming aan mijn been na een ongeluk op mijn vijfde. Mijn been kreeg toen niet genoeg bloed waardoor meerdere spieren zijn afgestorven. Ik heb nu ortheses waardoor ik gewoon kan lopen, maar gebruik ook een speciaal snowboardbeen waardoor ik mijn sport kan beoefenen.” Vos was al gek van wintersport voor zijn ongeluk. “Ik wilde het snowboarden gaan oppakken en ben ieder jaar op skivakantie gegaan. Toen zag ik Nicolien Sauerbreij snowboarden en ben ik met hulp van Bibian Mentel gaan trainen. Sindsdien ben ik verliefd op de sport. Bibian heeft me alles laten zien, zonder haar was ik niet zo ver geweest.”

Het snowboarden is een sport waarbij veel mis kan gaan, dat maakt het ook zo spannend vertelt Vos. “Je moet het snowboarden een beetje zien als motorcross. Je gaat met meerdere personen tegelijk over het parcours. Je kan je eerst in een timetrial plaatsen voor een heat en daarna race je een aantal duels. De finale is het laatste duel. Er kan heel veel gebeuren, daarom vind ik de sport ook zo mooi. We proberen elkaar bij de start altijd al een beetje gek te maken.”

Na het behalen van vele verschillende medailles richt Vos zijn pijlen al op de Winterspelen van 2018. “Ik werd vorig jaar op het WK dubbelwereldkampioen, dat was wel heel erg bijzonder. Dit jaar werd ik uitgenodigd voor de X-Games, dat was echt heel vet. Zo’n vet evenement, alle helden uit de extreme sports zijn daar. Mijn doel is dan ook om zeker nog meerdere jaren die X-Games te rijden. Maar mijn ultieme doel is wel een medaille halen in Pyeong Chang. Ik ga voor goud!”

Beluister hier het gehele gesprek met Chris Vos:

https://soundcloud.com/amsterdamfm/20160228-chris-vos-para-snowboard

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?