Hoe is het nu met: Bram Som?

HOE IS HET NU MET? Bram Som was specialist op de 800 meter. In 2006 werd hij Europees Kampioen op deze afstand en behaalde meerdere records zowel indoor als outdoor. Tweemaal was hij aanwezig op de Olympische Spelen. Zijn derde Spelen moesten die van Londen worden. “Door blessures is dat niet gelukt, het stoppen voelde echt als een opluchting. Het moeten was eraf. Ik kan ook meer genieten van de wat langere afstanden tegenwoordig.” Som vindt zichzelf ook te oud om nog op het hoogste niveau te kunnen presteren. “Ik ben nu 36. Ik behoor echt tot de categorie veteranen. Als je in de dertig komt bent je wel oud. De ideale leeftijd voor de 800 meter is rond de 26. Veel kampioenen zijn rond die leeftijd. Mijn EK titel is echt een hoogtepunt in mijn carrière geweest, samen met het verbeteren van het Nederlands record.”

“In de laatste fase van mijn carrière kwam de drang om mijn vaardigheden over te brengen. Als coach bijvoorbeeld. Ik heb ook bij Ajax getraind. Dat was wel bijzonder voor mij als individuele sporter, heel leerzaam. Het was een eye-opener om te zien hoeveel tijd erin wordt gestoken om een goed team te creëren.” Als voormalig individueel topsporter begeleidde Som de Ajax-jeugd.  “Ik heb kunnen overdragen dat topsport een way-of-life is. We hadden een soort mentorsysteem bij Ajax waardoor ik mijn kennis kon overbrengen, dat je dan zelf een prestatie hebt neergezet maakt het voor die jongens misschien geloofwaardiger.” Som stopte vanaf december bij Ajax. “Er viel een stuk plezier weg en er zou nog meer gaan wegvallen. Dat zag ik wel aankomen Het gedeelte dat ik graag wilde doen is niet alleen maar looptraining geven maar ook de dingen eromheen. Dat dreigde weg te vallen. Wim Jonk maakte zich daar echt voor hard en dat zou dan ook gaan ophouden bij zijn vertrek. Als Wim ergens anders zou gaan trainen sluit ik absoluut geen deuren.”

Als voormalig atleet is 2016 een bijzonder jaar met de Olympische Spelen van Rio in het vooruitzicht maar ook een bijzonder EK atletiek. “Ik kijk absoluut uit naar de EK 2016 in Amsterdam. Atletiek zit enorm in de lift. Zeker richting de Spelen. Het is ontzettend leuk om te kijken wat iedereen gaat doen in deze drukke zomer.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met Bram Som.

 

Foto: Peter van der Ham


More Berichten for Show:

Comments are closed.