Middag zeer realistisch na het mislopen van de Olympische Spelen

ROTTERDAM  Afgelopen woensdag moest het gebeuren voor de Oranje Leeuwinnen. Ze wisten voorafgaand aan de wedstrijd tegen Zweden wat ze te doen stond. Zelf winnen van Zweden en hopen dat Noorwegen punten zou verspelen tegen Zwitserland. Als dat zou gebeuren, dan zouden de Leeuwinnen voor het eerst in de geschiedenis zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Het liep echter totaal anders. Noorwegen verloor van Zwitserland, maar Nederland speelde gelijk tegen Zweden , waardoor de Zweedse dames zich plaatsten voor Rio de Janeiro. “Ik had twee scenario’s in mijn hoofd. Wij zouden winnen van Zweden en dan afwachten wat Noorwegen had gedaan of wij zouden niet winnen van Zweden en dan was het klaar. Dit had ik niet zien aankomen. Wij waren dichtbij de overwinning en Noorwegen had verloren, waardoor je het gewoon bijna in eigen hand had kunnen hebben”, aldus Tessel Middag.
De middenveldster van Ajax kreeg in de laatste wedstrijd haar enige speelminuten van het gehele OKT. Het waren er welgeteld vijf. “Ik was scherp en getergd. Ik kreeg de opdracht mee om alle ballen naar voren te spelen. Ik denk dat ik het goed gedaan heb ondanks dat het zo kort was. Ik had liever meer gespeeld, maar de bondscoach gaf de voorkeur aan anderen.” Opmerkelijk in deze wedstrijd was de gelijkmaker van Zweden. “Ik had het gevoel dat Sari van Veenendaal (keepster) de bal lang zou trappen en dat idee had Kelly Zeeman (verdedigster) ook volgens mij waardoor ze verrast werd toen zij opeens de bal kreeg.“ Vervolgens speelde de verdedigster de bal te kort terug op de keepster en profiteerde de tegenstander daarvan. Zeeman was op dit moment ook geblesseerd en had al aangegeven dat ze niet verder kon. De goal viel tien seconden voor rust. Na de rust kwam Zeeman ook niet meer terug. De Leeuwinnen gesteund door het enthousiaste publiek probeerden in de tweede helft nog wel te scoren, maar Zweden speelden het zakelijk uit. Vlak voor tijd was Vivianne Miedema heel dichtbij de overwinning en dus plaatsing voor de Olympische Spelen, maar oog in oog met de Zweedse keepster faalde zij en schoot de bal over. De teleurstelling bij de jonge ploeg was na afloop groot. De meeste meiden stonden met tranen in hun ogen de media te woord. Middag was hierop een uitzondering. Zij was vooral trots op het team en was realistisch.

Voor het Nederlandse vrouwenvoetbal is het niet aanwezig zijn op de Olympische Spelen een groot gemis. Het is extra zuur voor de sport, zeker ook omdat het momenteel de snelst groeiende sport van Nederland is. Nederland zit in een sterk continent als je kijkt naar andere continenten zoals Afrika. Hierdoor gaat een land als Zimbabwe wel naar de Olympische Spelen en Nederland niet. De Leeuwinnen hebben dus laten zien dat ze een land zijn met veel perspectief voor de toekomst, maar op dit moment is het niet goed genoeg. Een reden hiervan kan zijn dat het niveau in eigen land gewoon nog niet optimaal is. Middag is hier volkomen mee eens. “Ik denk als je beter wil worden dat het noodzakelijk is dat je naar het buitenland vertrekt, omdat het niveau in de Eredivisie gewoon nog niet zo hoog is als in de drie wedstrijden die we nu hebben gespeeld.” Middag zal zelf zeker ook hierover serieus gaan nadenken aan het einde van dit seizoen. Ze is dan ook van mening dat het vrouwenvoetbal in Nederland nog een lange weg heeft af te leggen qua professionaliteit. “Het zou idealer zijn als de Nederlandse competitie sterker zou zijn. Ik denk vooral dat het ligt aan de jeugdopleidingen en het doorstromen van de jonge talenten. Dat kan volgens mij een stuk beter georganiseerd worden. Als dat de komende jaren niet beter gaat worden, dan zullen de meeste spelers hun heil gaan zoeken in het buitenland.”

Deze zomer is er dus een gat ontstaan in de agenda van Middag, maar ze weet wel hoe ze die gaat opvullen. “Ik ga lekker vakantie vieren, maar niet in Brazilië want wat heb ik daar nou komende zomer te zoeken.”

Beluister hieronder het gehele gesprek met Tessel Middag

https://soundcloud.com/amsterdamfm/tessel-middag

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?