2.500 spookburgers opgespoord

De gemeente Amsterdam heeft na een intensief adresonderzoek 2.500 spookburgers opgespoord. Tevens kwamen hierbij bijstands- en toeslagenfraude boven water. Dit bleek maandag uit een reportage van RTL Nieuws. Er werd bij dit onderzoek gekeken naar alle bewoners op een adres en dat gebeurde nog niet eerder.

Er werden 58.000 adressen uit de gemeentelijke administratie vergeleken met die van de uitkeringsinstantie UWV. Het aantal adressen waar gefraudeerd werd, viel de gemeente uiteindelijk mee, maar niet de hoogte van het fraudebedrag per adres. Het totale bedrag waar het om gaat is nog niet bekend, maar het zal zeker in de miljoenen lopen.

Onder ‘spookburgers’ worden die mensen verstaan die onvindbaar zijn. Bijvoorbeeld door het niet laten registeren van een verhuizing naar het buitenland. Maar ook doordat burgers zich bewust onvindbaar willen maken teneinde de belasting te kunnen ontduiken. Zij schrijven zich op een foutief adres in bij de gemeente.

Door de uitwisseling van gegevens tussen verschillende overheidsdiensten is het mogelijk dit soort fraudes tegen te gaan.

Leave a Reply