27e Grachtenrace groots spectakel

foto: Menne Vellinga ©2013

foto: Menne Vellinga ©2013


Door de grachten voeren zaterdagmiddag 127 grote sloepen door menskracht voortbewogen.

De 27e Grachtenrace vond plaats over een route van 22,875 km. Dit jaar was de route IJ-haven, Ertshaven, Entrepothaven, via Lozingskanaal naar Nieuwe Vaart dan rond een boei bij NEMO richting Amstel via de Oudeschans. Door de Herengracht (foto) was het een uitdaging om snel de rondvaartboten of elkaar te kunnen passeren. Via Leidsegracht en Prinsengracht kwam men weer op de Amstel om deze heen en weer rond de Utrechtseburg te nemen. Hier weer ruimte voor de sterken. Via de Singelgracht naar het oosten van de stad om wederom over de Nieuwevaart naar het IJ te roeien. Hier was de finish.

Groeiend succes sinds 1986
De eerste race werd in 1986 georganiseerd door de Amsterdamse Zeevaartscholen, om het nautische onderwijs meer bekendheid te geven. In 2013 is de Hogere Zeevaartschool Amsterdam, maritieme opleiding van de Hogeschool van Amsterdam, nog steeds betrokken bij de organisatie samen met de opleiding Logistiek. Het aantal deelnemers is gegroeid van 35 in 1986 tot 127 deelnemende sloepen dit jaar.

Wie maken de Grachtenrace Amsterdam mogelijk?
De Stichting Sloeproeien Grachtentocht Amsterdam maakt de Grachtenrace mogelijk. Het team, bestuur én de medewerkers bestaat geheel uit vrijwilligers. Daarbij is de Grachtenrace afhankelijk van sponsoren en de ondersteuning van vele bedrijven en diensten.

Na afloop een feestje?
De vaste huisband Bears on the Road ging vanaf 16.30 uur los in de feesttent.

sloep TATASTEEL  foto: Menne Vellinga ©2013

sloep TATASTEEL foto: Menne Vellinga ©2013


Het team uit Rusland met de Epoxydus eindigde op de 23e plaats met een vermogen van 68,76 Watt.

Winnaar
De winnaars zijn geworden het herenteam uit Franeker van SRV Hjoed ‘n Makkie.
Men leverde het winnend vermogen van 90,60 Watt.

bron: Grachtenrace Amsterdam 2013

Leave a Reply