Albert van den Heuvel: Mandela was ook een echte flirtman

foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm
foto: menne vellinga ©2013 amsterdamfm
dr. Albert van den Heuvel in de Westerkerk

Zondag stond voorganger dr. Albert van den Heuvel stil bij het overlijden van Nelson Mandela.
AmsterdamFM (Menne Vellinga) sprak de predikant na afloop van de kerkdienst. -> AvdH_Mandela

Citaat -> MAMO

De kerkgangers leken stemmiger gekleed dan gebruikelijk in de Westerkerk deze zondagmorgen. De voorganger is Albert van den Heuvel. Van den Heuvel staat al gouw stil bij het feit dat Nelson Mandela is overleden en dat er vandaag in vele kerken in Zuid Afrika zal worden herdacht. Hij heeft zitten denken in welke vorm hij dat het beste kon gieten deze ochtend, ook in het gesprek met de kinderen. ‘Als ik een kaars zie denk ik altijd aan licht. En als ik het over Mandela heb, heb ik het over een lichtdrager.’ En zo werden de 2 adventskaarsen opgedragen aan Nelson Mandela.

Op de vraag waarom je als [westerse]kerk [in de hoofdstad] daar bij stil staat vervolgt hij:‘Voor mij is dat volstrekt vanzelfsprekend. Ik beschouw zo’n man als een grote gave van God en de wereld (…).’

Ontmoeting kort voor gevangenneming
Een nog jonge Albert was als leider van een werkkamp in 1961 in Zuid Afrika. ‘Mandela had nog een grote zwarte kuif. De leider van het toen gewelddadige verzet. Hij wilde sabotage plegen op dingen, maar nooit mensen kwaad doen. Daar was hij al heel bijzonder in (…).’ Dat was de eerste indrukwekkende ontmoeting.

Nelson president kandidaat
Daarna rond de verkiezingen – er voor en er na – in Zuid Afrika toen hij president is geworden.

Flirtende Mandela in Amsterdam
Toen Mandela in Amsterdam was heeft Van den Heuvel nog speeches voor hem geschreven. Deze zijn echter nooit uitgesproken zegt de voorganger met een brede glimlach. Mandela bleek meerdere tekstschrijvers te hebben.
Een van de laatste ontmoetingen was toen op het Paleis op de Dam in aanwezigheid van koningin Beatrix.

Bij Albert van den Heuvel is bijgebleven het diner waarbij Mandela fantastisch aan het flirten was met de koningin (…). Hij was een echte flirtman. ‘Ook daar was hij een grote liefdesman om te zien’. Zo komt die herinnering weer boven.

Met Gandhi en Johannes de 23e zijn dat voor Albert van den Heuvel de grote mannen uit de vorige eeuw.

Albert van den Heuvel (1932) is een van de regelmatige gastsprekers in de Westerkerk. In de kerstnacht mag hij de langdurig zieke ds. Fokkelien Oosterwijk vervangen.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?