30.000 kinderen in Amsterdam te dik

In Amsterdam kampen 30.000 kinderen met een vorm van (ernstig) overgewicht. Dit meldt Het Parool woensdag. In bepaalde, armere, stadsdelen is zelfs de helft van de jongeren tussen de 16 en 18 jaar te dik. Wethouder Eric van der Burg (Zorg) is geschrokken van de cijfers en komt met een actieplan om jeugd-obesitas in de stad te bestrijden.

In de stad heef 23 procent van alle kinderen tussen de 5 en 19 jaar overgewicht. Landelijk ligt dit percentage met 15 procent een stuk lager. Vooral in buurten met veel lage inkomens, zoals Nieuw-West en Zuidoost, is het probleem bovengemiddeld groot. Ook ligt het percentage obese kinderen in allochtone gemeenschappen stukken hoger dan dat onder autochtone Amsterdammers. In de stad zijn 350 tot 1.000 kinderen ‘morbide obees’. Zo zwaar, dat hun leven gevaar loopt.

Van der Burg spreekt van een ‘epidemie’ en komt met een uitgebreid pakket maatregelen dat Amsterdamse kinderen in twintig jaar weer op een gezond gewicht moet krijgen. ‘Met projecten van een half jaar komen we er niet’ stelt Van der Burg in de krant. ‘De zorg moet beter worden, er moeten speelplaatsen en sportfaciliteiten bijkomen en kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen. Op school moet er vervolgens meer aandacht zijn voor bewegen, water drinken en gezond eten’.

Leave a Reply