Uitspraak in eerste snelrechtzaak

De Amsterdamse snelrechter heeft gisteren in één zaak rondom oud en nieuw geweld uitspraak gedaan. Twee andere snelrecht zaken zijn vanwege het complexe karakter verschoven naar volgende week. Dat meldt Het Parool van vandaag.
De zaak betrof een man die werd vervolgd vanwege het bespugen en slaan van twee NS medewerkers in de ochtend van nieuwjaarsdag. Hij werd op vrije voeten gesteld. De snelrechter kon de incidenten niet kwalificeren als typisch ´oud en nieuw geweld´. Vervolgens beoordeelde hij of ´het beledigen door spugen´ en ´het slaan´ bewezen konden worden. Het ´beledigen door spugen´ niet, omdat het OM was vergeten in het proces verbaal de man van ´beledigen´ te betichten. De rechter achtte ´het slaan´ wel bewezen en legde de man daarvoor drie dagen cel op en 150 euro schadevergoeding. Omdat de man echter al drie dagen in voorarrest had gezeten, kon hij gaan.
Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft in de afgelopen dagen 26 zaken aanhangig gemaakt wegens oud en nieuw geweld. Slechts 3 daarvan zijn geschikt bevonden voor het snelrecht.

Leave a Reply