4 miljoen bonus voor Heineken-topman

Topman Jean-François van Boxmeer van Heineken krijgt een bonus van vier miljoen euro. Van Boxmeer krijgt een bonus van 2,5 miljoen voor de  overname van drankenconcern APB plus een retentiebonus van 1,5 miljoen in aandelen, die hem moet stimuleren om bij Heineken te blijven. De retentiebonus kan hij  pas over enkele jaren in contanten omzetten.

De  pensioenuitvoerders APG, PGGM en MN Services verzetten zich tegen de bonussen. Een woordvoerster vroeg zich af waarom Van Boxmeer extra beloond wordt voor een overname die binnen de strategie past en daarom binnen de reguliere werkzaamheden van een bestuurder valt. Ook moest volgens haar de komende jaren nog blijken of de overname succesvol zou zijn. Daarnaast rezen er bezwaren tegen het uitdelen van omvangrijke bonussen in deze economisch zware tijden. Een woordvoerder van de Vereniging voor Effectenbezitters noemde het ongepast om een bonus uit te betalen ‘voor niks anders dan op de post blijven zitten’.

De raad van commissarissen benadrukte de buitengewone prestatie van de topman in de afgelopen jaren, waarbij zowel de winst als de koers van het aandeel Heineken flink zijn gestegen. Op de aandeelhoudersvergadering van Heineken ontstond ophef over het plan om Van Boxmeer twee buitengewone bonussen toe te kennen.

20 procent van de aandeelhouders stemde tegen de voorstellen, maar de topman kreeg de bonus toch.

Leave a Reply