438 inbraken in Nieuw-West

In Amsterdam Nieuw-West hebben inbrekers dit jaar 438 keer toegeslagen in woningen. Dat is 13 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het stadsdeel heeft schoon genoeg van het inbrekersgilde en zet verschillende acties op. Het wil bewoners alert maken met bewonersbijeenkomsten, huurkluisjes in de Stadsbank van Lening en door het laten verkennen van buurten door een ex-inbreker.

Vooral de Simonskerkebuurt in Osdorp is een populaire wijk onder dieven. Hier vonden vorig jaar veertig inbraken plaats. Voor de tweede bewonersbijeenkomst gisteravond in deze buurt, ging ex-inbreker Evert Jansen op verkenningstocht door de buurt. Sluipend door tuinen en loerend naar openstaande bovenramen en tuindeuren, legde hij met een fototoestel vast hoe gemakkelijk dieven huizen binnen komen.
“De nonchalance van mensen is ongelooflijk”, zegt Jansen van Stichting Veiligheid & Preventie kijkend naar een openstaande tuindeur met sleutel in het slot. De bewoner is aan het stofzuigen en hoort Jansen niet roepen. “Ik kan nu gemakkelijk de sleutel pakken en later terugkomen”, zegt Jansen. De bewoner die anoniem wil blijven, merkt ons toch op en komt naar buiten met een houten plank. “Aan die sleutel had je niets gehad. Ik plaats altijd een balk voor de deur.”

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?