“Aanklacht tegen Greenpeace bemanning verzwaard”

De aanklacht tegen de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise blijkt niet versoepeld maar juist verzwaard te zijn. Deze week leek het er op dat de Russische rechter de aanklacht had afgezwakt: van piraterij naar hooliganisme. Dat zou betekenen dat de maximumstraf lichter zou zijn. Volgens het Russische persbureau Interfax is de aanklacht van hooliganisme er juist bovenop gekomen en wordt de maximumstraf zwaarder: namelijk 20 jaar. Minister Timmermans heeft gezegd niet officieel te zijn ingelicht over de verzwaarde aanklacht.

De 30 bemanningsleden, onder wie de Amsterdamse Faiza Oulahsen, worden overgeplaatst van Moermansk naar de gevangenis St. Petersburg. Of de omstandigheden zouden daar beter zijn is niet bekend. Wel is het makkelijker voor familie en consulaire medewerkers om de bemanningsleden daar te bezoeken.

Maandag begint in Hamburg de zaak die Nederland heeft aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Rusland zegt het tribunaal in deze zaak niet te erkennen maar zegt wel mee te willen werken aan afwikkeling van de zaak.

Comments are closed.