Bewoners tentenkamp Notweg zoeken een ‘echte’ oplossing

De demonstrerende uitgeprocedeerde asielzoekers, die sinds eind september in een tentenkamp in Osdorp verblijven, moeten van burgemeester Eberhard van der Laan uiterlijk vrijdagochtend weg zijn. Als ze dan nog niet weg zijn, zal er door de politie ontruimt worden. Eén van de vluchtelingen is Younes. Net na het gesprek met zijn advocaat, vond Younes vanmiddag tijd om ons van de meest recente ontwikkelingen op de hoogte te brengen.
De asielzoekers hebben het aanbod gekregen om te verblijven in verschillende asielzoekercentra door heel Nederland. Tot twee januari kunnen dan tien tot twintig mensen per gemeente onderdak krijgen. Afhankelijk van het weer is daarna eventueel nog enig uitstel mogelijk. Wel moeten de kampbewoners dan vrijdagochtend vrijwillig het tentenkamp verlaten. Younes denkt dat de meeste kampbewoners er voor zullen kiezen om dit aanbod niet te accepteren, omdat dit geen structurele oplossing voor hun problemen biedt .

Dinsdagmiddag om drie uur demonstreren kampbewoners en sympathisanten op de Dam voor een echte oplossing. Wat ze eisen is het volgende:

‘Open onze dossiers – geloof onze oprechte verhalen
Geef ons toegang tot zorg en onderwijs
Arresteer ons niet meer willekeurig
Geef ons een verblijfsvergunning.’

Leave a Reply