Aanpak sociale huur

Er moet een stop komen op de bouw van nog meer sociale huurwoningen, zegt de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes. De woningmarkt zit vast en de economische groei in de stad stagneert. Ook econoom Barbara Baarsma maakt zich zorgen.

Baarsma: “Het probleem is dat er nauwelijks een middensegment op de woningmarkt bestaat. Mensen met een middeninkomen zitten vast. Ze zitten in een huurwoning die zo goedkoop is dat ze nooit meer weggaan. Een koopwoning is voor deze groep vaak te duur.” In een kwart van de sociale woningen zitten scheefhuurders. De oorzaak is het langdurig ontbreken van een duidelijke inkomensgrens. In 2011 is deze door de Europese Commissie vastgesteld.

Om de vastgelopen woningmarkt weer vlot te trekken moet volgens de wethouder het percentage van sociale huurwoningen van 61 procent teruggebracht worden naar 30 procent, een halvering van het aantal. Huizen moeten gerenoveerd worden en er moeten zo meer geschikte woningen komen voor mensen met een middeninkomen. Maar ook een snellere aftrek van de hypotheekrente heeft invloed. Nu wachten mensen met het kopen van een huis omdat ze verwachten dat er meer belastingvoordeel te behalen is.

Leave a Reply