Acteur Ralph Wingens op 71-jarige leeftijd overleden

Acteur Ralph Wingens is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft componist Vincent van Warmerdam van theatergroep Orkater via Twitter laten weten. 'Zonder deze absurdist zou Orkater er anders uit hebben gezien', prijst Van Warmerdam de overleden speler.

Wingens werd in 1942 in Roermond geboren. Hij studeerde toneel in Antwerpen en speelde bij een aantal grote gezelschappen, zoals het Nationaal Toneel van België en toneelgroep Studio. Ook richtte Wingens eind jaren zestig zijn eigen gezelschap Dzjatsh op. In dit verband werkte hij heel veel samen met leeftijdsgenoot Peer Mascini. Ralph Wingens had een woning in de Amsterdamse Rozenstraat en een studio in Maastricht.

Bij Orkater was Wingens onder meer te zien in de voorstelling De Nietsfabriek van Judith Herzberg. Ook was de acteur te zien in bijrollen in films en televisieseries, zoals de Wolkers-verfilming Kort Amerikaans (1979), Russen (2000) en de veelbekroonde jeugdfilm Polleke van Ineke Houtman (2003).

 

De Friese kunstenaar en achterbuurman Feike Otto van der Zee trok de laatste drie levensjaren met Wingens op. Tegen AmsterdamFM laat van der Zee weten: 'Samen met Ralph Wingens heb ik een aantal keren een "Gesamtkunstwerk" gemaakt. Deze grote acteur en inspirator zal node gemist worden in Amsterdam.'

 

uitvaart

De begrafenis is a.s woensdag 10 September om half twee op begraafplaats Zorgvlied.

 

 

[foto: Feike Otto van der Zee ©2014]

 

Comments are closed.