ADE 2016: Dit worden de hoogtepunten

Vanaf morgen hult Amsterdam zich wederom in zijn geel-zwarte uniform en barst het Amsterdam Dance Event weer los. Dat betekent dat de beste artiesten uit de elektronische muziekwereld zich weer naar onze hoofdstad begeven voor vijf dagen aan conferenties, feestjes en showcases. Onze Toekomstmuziek-redactie is natuurlijk weer de hele week van de partij en zette de artiesten die je sowieso niet mag missen op een rijtje.

 


1. Monolink
De Duitser Monolink weet op integere wijze zijn melodische house te vermengen met virtuoos gitaarspel en singersongwriter-achtige lyrics. Waar we in de elektronische muziek er vaak bekaaid vanaf komen als het om songteksten gaat (‘Everybody put your hands in the air!’), verheffen Monolinks’ teksten zijn dromerige house sound naar een heel nieuw niveau. Dit maakt dat zijn muziek zich prima leent voor een lome zondagmiddag.

Zondagmiddag, Thuishaven
https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/objektivity-3000grad-thuishaven-residents/5084037/

2. Joep Beving
Klassieke muziek op het Amsterdam Dance Event. Voor de mensen die bekend zijn met artiesten als Nils Frahm, Olafur Arnalds of Steve Reich klinkt het wellicht herkenbaar. Een groeiende groep jonge, klassiek geschoolde componisten flirten tegenwoordig met elektronische muziek en Joep Beving is in Nederland daar één van de voorlopers van. Zijn album ‘Solipsism’ is gevuld met prachtige, minimale pianomuziek. Wij zijn erg benieuwd of hij voor ADE er misschien een elektronische twist aan geeft? Trouwens ook een prima aanleiding om weer eens te gaan kijken hoe het onlangs gesloten Cruquiusgilde er bij ligt.

Vrijdagavond, Cruquiusgilde
https://www.facebook.com/events/782431781899660/

3. DJ Stingray
Ook Detroit mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Wij kiezen voor de mysterieuze DJ Stingray, wiens skills achter de draaitafel hem een vaste plek hebben verschaft op de Olympus van de elektronische muziek. Verscholen achter de nooit afwezige bivakmuts flikt hij ons kunstjes als bijvoorbeeld Robert Hood’s Minus op 45 toeren afspelen om het hele zooitje dan vervolgens omlaag te pitchen waardoor een geheel nieuwe plaat ontstaat. Dit geeft je meteen een goed excuus om de vers geopende club Shelter eens van binnen te bekijken.

Zaterdagnacht, Shelter

https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/clone-records-ade-special/5084221/

4. Benders
Hij werd ooit bekend als de man die twee jaar lang als een kluizenaar door het leven ging om vervolgens ten tonele te verschijnen met het immens succesvolle Kyteman. In de afgelopen jaren sleutelde Colin Benders aan zijn modulaire synthesizer. Een apparaat wat nog het meest weg heeft van de cockpit van de Millennium Falcon, maar waar de man een heel scala aan geluiden uit tovert in lange, Pink Floyd-achtige jamsessies. Alleen. In vloeiende golven schakelt hij naadloos van dromerige elektronica naar stevige techno en weer terug, terwijl hij een apparaat van mythische proporties aanstuurt.

Vrijdagavond, Melkweg
https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/benders/5083959/

5. Dino Sabatini
De Italiaan Dino Sabatini staat bekend om zijn intellectuele vorm van abstracte loop-techno met een – wonder boven wonder – Italiaanse tint. Zijn muziek is gevuld met verwijzingen naar de klassieke oudheid – zoals bijvoorbeeld de Odyssee en griekse goden zoals Poseidon of muze als Mnemosyne. Daarbij kan Sabatini ook nog een heel aardig potje improviseren, wat betekent dat zijn livesets onvoorspelbaar en afwisselend zijn. We kunnen hem dan ook misschien wel het best omschrijven als iemand die de ‘ziel in de machine’ heeft weten te vinden. Dit geeft zijn muziek, boven de eerder genoemde verwijzingen naar de griekse oudheid, een mystieke kwaliteit.

Zondagmorgen, Breakfast Club
https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/breakfast-club-ade/5081613/

6. Sebo & Madmotormiquel
Uiteraard wordt Berlijn scheutig vertegenwoordigd op het Amsterdam Dance Event 2016. De warme melodische house van de mannen van het URSL-label verdient misschien wel een speciale vermelding. De laatste jaren hebben zij duidelijk voet aan de grond gekregen in Amsterdam. Muziek die ons doet denken aan de warme Duitse zomer – en dan vooral dat ene weekend bij de Bachstelzen op Fusion Festival. Dat moment dat je heen en weer deint op je blote voeten met een zonnebril op je hoofd en een biertje in je hand. Dat moment. Labelbaas Sebo en muzikale eindbaas Madmotormiquel geven je dat gevoel. Ook al sta je in het Atelier – en niet bij de Bachstelzen.

Vrijdagnacht, URSL at ADE
https://www.facebook.com/events/323606697989381/

7. Henrik Schwarz
Het Amsterdam Dance Event opent – zoals langzaam gebruikelijk is geworden – met weer één nieuwe muzikale escapade van artiest pur sang Henrik Schwarz. Een man die altijd het experiment op zoekt en dat dit keer samen doet met het Metropool Orkest. We raden je aan om niet naar het echte concert te gaan, maar woensdagmiddag bij de generale  repetities te gaan kijken. Dan moet je alleen even een ADE-pasje kopen voor een tientje, waarna je gratis naar binnen mag. Zeker de moeite waard als je niet alleen maar het gepolijste eindproduct wil zien, maar ook benieuwd bent naar hoe een elektronische musicus interacteert met een gigantisch orkest.

Woensdagmiddag, Melkweg
https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/repetitiebezoek-henrik-schwarz-metropole-orkest/5134221/

8. Kiasmos
Olafur Arnalds staat bekend als één van die eerdergenoemde, jonge, klassiek geschoolde componisten die de klassieke muziek over laten gaan in de elektronische muziek. Samen met techno-producer Janus Rasmussen staat hij nu met een weergaloos liveproject op het podium. Rasmussens’ eenvoudige minimal-techno wordt op knappe wijze geïntensiveerd  door Arnalds voortreffelijke pianospel. Een duo wat zich heeft laten inspireren door het credo ‘less is more’ en dat tot in perfectie uitvoeren.

Donderdagnacht, Loveland

https://www.amsterdam-dance-event.nl/program/2016/afterlife-at-loveland-ade/5081759/

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?