ADE-Blog: “4DSOUND biedt sonische totaalervaring”

Amsterdam Dance Event staat er om bekend dat het een showcase is van de meest vooruitstrevende ontwikkelingen in het dance-cirquit. Vandaar ook dat deze ADE voor ons begon in het Compagnietheater. Daar waren we getuigen van iets wat de clubervaring naar een hoger niveau moet gaan tillen. Technoheld Max Cooper bracht daar in samenwerking met 4DSOUND een speciaal afgestemde set op een wel heel bijzonder soundsystem.

 


Om negen uur precies liepen we de schemerige theaterzaal van het Compagnietheater in. De rookmachine stond al een tijdje te blazen en het publiek verzamelde zich, staand op een metalen raster, om een klein tafeltje met een laptop en een aantal midi -controllers. Door de hele zaal heen waren metalen pilaren opgetrokken. Iets later dan de bedoeling was werd ons gevraagd om vooral stil te zijn tijdens de set. Dat dit onversterkt gebeurde droeg enkel bij aan het informele sfeertje in de zaal. 

 


De eerste toon die Max Cooper uit zijn apperatuur toverde kaatste als een stuiterbal van pilaar naar pilaar. Blijkbaar waren de pilaren gevuld met los van elkaar functionerende boxen, wat als gevolg had dat Cooper elk geluid precies in de ruimte kon plaatsen waar hij dat wilde. Wonderlijk genoeg was het publiek, toch voornamelijk bestaande uit de standaard clubfanaat, muisstil. Wat volgde was een anderhalf uur durende sonische totaalervaring. Het publiek stond voornamelijk met gesloten ogen heen en weer te wiegen en ik werd geheel opgeslokt door de muziek. De hi-hats streken mij zachtjes over de rug terwijl de snare uit de laptop van Cooper mij ferm doch vriendelijk op mijn hoofd tikte. Toen de bas uiteindelijk zelfs uit de vloer bleek te komen terwijl de melodielijnen als levende wezens over onze hoofden heen zoefde was mijn verwondering compleet.

 


Vanzelfsprekend liet ik mijn fantasie de vrije loop. We kregen hier op deze ADE-woensdag een voorproefje van de club van morgen. Voeg hier namelijk de vooruitgang aan toe die de laatste jaren wordt geboekt op het gebied van 3D-mapping door verschillende VJ's en de club is niet langer een plek om alleen te dansen. Het is een plek waar je je in een totaal andere werkelijkheid waant. Een plek waar je kan rondwaren in een futuristische droomwereld. Een droomwereld die de grenzen van de menselijke creativiteit opnieuw verlegd.

 


Het soundsystem van 4DSOUND staat nog heel het ADE in het Compagnietheater en iedere avond is een andere artiest te gast die speciaal daarvoor een set heeft voorbereid.

 

Jacob Koolstra doet verslag van het Amsterdam Dance Event 2014 voor AmsterdamFM. Hij schrijft een dagelijkse blog over zijn belevenissen op het festival en maakt reportages voor het programma Ritme van de Stad. Daarnaast heeft AmsterdamFM een vier uur durende ADE-special in het programma Toekomstmuziek, vrijdag tussen 18:00 – 22:00 live vanuit VondelCS.

 

 

 

 

Comments are closed.