ADE: De Donderdag-gids

De eerste dag van Amsterdam Dance Event 2015 is bijna geruisloos aan ons voorbij geslopen. De woensdag werd getekend door de ADE Green conferentie, waar het thema duurzaamheid centraal stond. Zo werd onder andere de Green Deal ondertekend door Staatsecretaris van Infrastructuur & Milieu, Wilma Mansveld en een groep van festival organisaties die zich tot de pioniers van de duurzaamheid mogen rekenen in festival land. Organisaties die meedoen zijn ondermeer DGTL, Mysteryland, ID&T en Solar. 

Wij spraken gister met Jasper Goosen van DGTL:

 

 

 

Ook was het de dag van het drugsdebat. Nadat ADE 2014 negatief in het nieuws kwam vanwege het hoge aantal drugsdoden besloot het Amsterdam Dance Event dit jaar een debat te beleggen met het thema ‘Hebben wij een (drugs)probleem?’ Sjoerd Wynia (Club Air), Marijke Shahsavari (CDA, gemeenteraad), Vera Bergkamp (D66, Tweede Kamer) en Aaron Friedman (Journalist, DJ) debatteerde met het publiek over deze actuele problematiek. Hoewel het initiatief om het debat over drugs te voeren een welkome aanvulling op het programma is, was het debat enigszins statisch. De zaal zat vol zat met specialisten en er werd stevig gedebatteerd maar, in onze optiek, bleef een revolutionair inzicht uit.

 

Op de ADE donderdag begint het festival, voor de muziekliefhebber in ieder geval, misschien pas echt. Waar de woensdag nog een warm-up is, worden we vandaag geconfronteerd met menig kwalitatief hoogstaande clubavond. Wij presenteren dan ook met trots de Donderdag-gids!

 

Donderdag

 

09:00 – 12:00

Het Rembrandthuis

Jeff Mills x Rembrandthuis

Technogod Jeff Mills laat zich vanmorgen inspireren door de het schilderij ‘Filosoof in Meditatie’ van Rembrandt. Vanuit de studio van de oude meester in het Rembrandthuis componeert Mills drie nieuwe tracks en ADE Cardholders kunnen dit volgen op een groot scherm. Een zeer unieke kans, dus spring snel op je fiets!

 

12:00 – 18:00

Het Compagnietheater

ADE Sound Lab

In het ADE Sound Lab tonen geluidskunstenaars en producers hun laatste ‘passie-projectjes’. Verwacht bizarre geluidsinstallaties, vernieuwende elektronische muziekinstrumenten en rare combinaties van geluid en licht. Dit is de mogelijkheid om te grasduinen in de toekomst van de elektronische muziek.

 

18:00 – 21:00

Mini-Galerie

Official Opening: Uncovered, the art of the album cover II

In de Mini-galerie opent een expositie over album covers. Dit is dé plaats voor iedereen die zijn CD’s en LP’s niet alleen voor de muziek kocht. Daarnaast is er natuurlijk ook muziek. Synthesizertovenaar Falco Benz speelt een zeer exclusieve liveset ter ere van de opening. Zorg dat je op tijd bent want er is maar beperkte plek op dit gratis event en vol=vol.

 

19:00 – 22:00

Melkweg

Gramatik

Gramatik staat bekend om zijn weergaloze combinatie van jazz, soul en funk elementen met zware electro en hip-hop. Wij zagen hem al een aantal keer live en vermoeden dat de man de Melkweg afbreekt. We hopen wel dat hij zijn dubstep enigszins achterwege laat. Dit komt namelijk vaak minder goed uit de verf.

 

22:00 – 06:00

Closure

Re:sonant x Snowbombing

Voor het betere beukwerk is Closure vanavond het toneel. De techno-legende Ben Sims voert de line-up aan en wordt versterkt door ondermeer hofleverancier van kwaliteitstechno DVS1 en onze eigen Nederlandse Mirella Kroes. Als kers op de taart is dit ook nog eens een launchparty voor het Snowbombing Festival 2016 in de Alpen.

 

23:00 – 05:30

Melkweg

25 Years of Ninja Tune

Het legendarische label Ninja Tune, van de ons welbekende artiest Bonobo, grijpt ADE 2015 aan om zijn vijfentwintigjarig bestaan te vieren. Waar normaal met de OT-301 het toneel is voor de Ninja Tune labelnights met ADE, wordt voor deze speciale gelegenheid verkast naar de Melkweg. Op de line-up staan ondermeer: Romare, Machinedrum en natuurlijk de meester zelf, Bonobo.

 

Jacob Koolstra en Laurence Spaaij doen voor AmsterdamFM verslag van het Amsterdam Dance Event. Zij zijn de hele week ter plaatse en maken reportages, schrijven elke dag een ADE-gids en doen verslag in het actualiteitenprogramma Ritme van de Stad tussen 17:00 en 18:00.

 

Comments are closed.