AFC ook volgend jaar in Topklasse

AFC AmsterdamAFC heeft op eigen veld degradatie uit de Topklasse kunnen voorkomen. Op sportpark Goed Genoeg werd HBS in de laatste wedstrijd van het seizoen met 3-1 verslagen en speelt de ploeg uit Amsterdam-Zuid ook volgend seizoen in de Topklasse.
Zelden was het zo spannend in de kelder van de Topklasse. Nog vijf ploegen konden direct of indirect (via nacompetitie) degraderen. En ook AFC verkeerde in degradatienood. Maar door een goede reeks onder nieuwe trainer Maarten Stekelenburg hadden de Amsterdammers vandaag hun lot in eigen hand. Dan moest er wel gewonnen worden van het Haagse HBS.

AFC begon aardig en had het betere van het spel en had het eerste kwartier ook de beste kansen. Schoten van Vet en Theuns vonden echter geen doel. HBS voetbalde aardig mee en nam het initiatief na een half uur over. Dit overwicht betaalde zich uit. Middenvelder Karster mocht na een foutje van AFC-er Jansen de voorzet binnenschuiven.

AFC moest dus in de aanval. De lange bal op de snelle gebroeders Patrick waren wel vaker het recept dit seizoen, zo ook vandaag. Drie minuten voor rust beoordeelde HBS-verdediger Mirkarimi zo’n lange bal verkeerd en kopte deze in de voeten van spits Sjoerd Jens. Hij nam de bal mee en scoorde via de binnenkant van de paal.

Na de thee begon AFC weer fel aan de wedstrijd. Jens werd opnieuw in stelling gebracht, maar hij prikte bij de eerste paal net naast. Later was het voor de AFC-spits wel raak. Jens pikte de bal op het middenveld op en mocht van een meter of 25 uithalen. Een lage schuiver was keeper Kamperveen te machtig en de thuisploeg kwam op 2-1 voorsprong.

HBS was niet naar Amsterdam gekomen om AFC een makkelijke middag te bezorgen. De ploeg van Andre Wetzel besloot het laatste half uur vol op de aanval te gaan, waardoor AFC werd teruggedrongen. HBS kreeg ook een aantal kansen, maar derde keeper Dion Thomas (Hartman was afwezig en Beau Molenaar raakte in de warming-up geblesseerd) stond goed op te letten.

Na twintig minuten billen knijpen nam Bas Ent alle twijfel weg. De invaller stond vlak voor tijd aan het einde van een goed uitgevoerde counter en bracht de eindstand van 3-1 op het bord.

Voor trainer Maarten Stekelenburg was behoud in de Topklasse een beloning voor de goede reeks van de afgelopen weken

Sjoerd Jens was met twee doelpunten erg belangrijk. Hij was blij, maar bleef kritisch op zichzelf

Magid Jansen speelde opnieuw aardig op een plek centraal achterin. Hij was blij met de overwinning