Ajax boekt tweede zege van het seizoen

20140817_124320De op papier moeilijke seizoensopening voor Ajax (Vitesse thuis en AZ uit), heeft in de praktijk geen moeilijkheden opgeleverd voor de Amsterdamse club. Uit tegen AZ werd met 3-1 gewonnen en daarmee hoeven de Amsterdammers alleen PSV voor zich te dulden op basis van doelsaldo.

 

In het AFAS Stadion opende Ajax al na 15 minuten de score tegen angstgegner AZ. Het had het met name aan slap verdedigend werk van Boilesen te danken dat AZ in de 50e minuut de gelijkmaker kon binnentikken door Stefan Berghuis. 

 

Schøne neemt Ajax bij de hand

Even leek AZ het overwicht te nemen in de wedstrijd, maar uiteindelijk gaf de individuele klasse van Lasse Schøne de doorslag. Na een prachtige actie op links kon de spits – twee seizoenen geleden nog gehaald als versterking in de breedte – vanaf 20 meter uithalen en de verdiende voorsprong op het scorebord zetten. Het is de vraag of de creatieve speler voor Ajax behouden kan worden. Indien de Deen Ajax nog deze transferperiode verlaat, wacht Frank de Boer een grote uitdaging.

 

Ex-AZ-ers maken het niet af

Dat Ajax vervolgens niet wist uit te lopen naar een 3 of 4-1, kwam door slecht afronden van zowel Kolbeinn Sigthórsson als Nick Viergever. Eerstgenoemde haalde zich de hoon van de AZ-aanhang op de hals door opzichtig te gaan liggen in het zestienmetergebied, 1 op 1 met doelman Esteban. Viergever leek in het stadion van zijn oude werkgever liever niet te willen scoren en verprutste een veelbelovende aanval door slecht voor te zetten.

 

Uiteindelijk deed El Ghazi de Alkmaarse ploeg de das om, door een prachtige individuele actie te bekronen met een een nog mooier schot vanaf 20 meter.

 

Het einde van de wedstrijd werd ontsiert door enkele grove overtredingen aan beide kanten. Bovendien moest scheidsrechter Kevin Blom in de 89e minuut een opstootje sussen, omdat beide ploegen ter hoogte van de middenlijn met elkaar op de vuist dreigden te gaan.

 

"Het kan altijd beter"

Frank de Boer was na afloop een tevreden coach "hoewel het altijd beter kan". De trainer was vooral blij met de ruime keus die hij op vrijwel alle posities heeft. "In een uitwedstrijd kies je misschien voor wat meer stevigheid," aldus de Boer over zijn keuze voor Viergever, Blind en Sigthórsson, "maar dat kan volgende week weer helemaal anders zijn."

 

Oud trainer van Ajax Marco van Basten vond dat zijn ploeg goed had gespeeld, maar merkte ook op dat de ploeg het lastig had tegen het creatieve spel van de Ajacieden. "Het is vervelend dat we verliezen, maar ik denk dat het tegen een ploeg als Ajax gaan schande is."

 

Daarmee deed van Basten zijn ploeg misschien wel een beetje tekort. De nieuwe aanwinst Guus Hupperts was in fasen van balbezit een absolute plaaggeest voor de Ajax defensie en met iets meer precisie hadden de Alkmaarders het Ajax veel lastiger kunnen maken.

 

Omdat AZ daar niet in slaagde, bleef Ajax in het AFAS-stadion relatief eenvoudig overeind en werd de tweede zege van het seizoen een feit. AZ – Ajax eindigde in 1-3.

 

Comments are closed.