Ajax heeft de meest vruchtbare jeugdopleiding van Europa

Zwitserse onderzoekers telden vorig jaar 69 spelers in Europese competities die hun voetbalopleiding genoten bij de Amsterdamse club. Geen enkele andere club kan tippen aan dat aantal. Het gaat om spelers die tussen hun 15e en 21e levensjaar tenminste 3 jaar bij een club doorbrachten.

Partizan Belgrado komt op de tweede plaats in de studie van het internationale centrum voor sportonderzoek CIES uit Neuchâtel, gevolgd door Hajduk Split en grootmacht FC Barcelona.

De studie die 31 Europese competities beoordeelde, noemt onder anderen de voormalig Ajacieden Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (HSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Urby Emanuelson (Fulham), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Gregory van der Wiel (Paris St. Germain) en Maarten Stekelenburg (AS Roma). Zij voldoen aan de voorwaarde dat ze tussen hun 15e en 21e levensjaar tenminste 3 jaar bij Ajax speelden.

Het CIES keek ook naar het aantal spelers dat zelf opgeleide spelers in hun eerste team heeft voetballen. De Slowaakse competitie spant de kroon. Liefst 40 procent van de spelers speelt bij de club waar ze ook zijn opgeleid.

Leave a Reply