Ajax moet gaan meebetalen aan huldiging

Eberhard van der Laan wil dat Ajax voortaan meebetaalt aan een huldiging als de club in de toekomst weer landskampioen wordt. Dit heeft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad laten weten.
De huldiging van afgelopen mei, in het ArenA park, kostte de gemeente 443.000 euro, exclusief de politie-inzet. Het jaar daarvoor vond de huldiging nog plaats op het Museumplein. Toen liep het kampioensfeest echter zo uit de hand dat Van der Laan besloot het feest te verplaatsen naar het Ajax stadion. De kosten in 2011, schrijft Van der Laan in zijn brief, bedroegen 421.000. Dat is echter exclusief de enorme schade die toen op het plein werd veroorzaakt.

‘We hopen natuurlijk dat Ajax elk jaar kampioen wordt, maar de huldigingen worden steeds duurder en het zijn financieel moeilijke tijden, aldus een woordvoerder van de burgemeester. ‘De gemeente moet momenteel elk dubbeltje omdraaien en de kosten van die feestjes worden steeds hoger. De burgemeester vindt het daarom niet meer dan redelijk dat Ajax voortaan meebetaalt.’

Supportersvereniging Ajax vindt het jammer: “Het wordt van oudsher door de gemeente aangeboden als cadeau, het is traditie”, zegt Daniël Dekker van de supportersvereniging. “Het is raar dat de jarige hieraan zelf moet meebetalen. Maar ik begrijp de overweging wel en het klinkt niet onredelijk. We moeten daar maar eens over praten.” Gesprekken tussen Van der Laan en Ajax hebben nog niet plaatsgevonden. Tot die tijd doet de voetbalclub geen uitspraken over de kwestie.

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?