Ajax slaat uitnodiging Gay Pride af

De belangenorganisaties voor homoseksuelen ProGay en COC willen dat Ajax meevaart in de bootoptocht door de grachten van Amsterdam tijdens de Gay Pride. Maar de Amsterdamse voetbalclub heeft de uitnodiging afgeslagen, dat meldt het AD vandaag.

‘Het zou een fantastisch gebaar zijn als Ajax meedoet. Het zou een enorme stap zijn voor de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld’, zegt Irene Hemelaar, directeur van ProGay, organisator van het jaarlijks homofestijn. ‘Ajax dat meevaart, dat zou een belangrijke boodschap zijn’, zegt Jan-Willem de Bruin van COC Nederland.

Ajax laat desgevraagd weten niet mee te varen. ‘Ook Ajax vindt dat de homofobie aangepakt moet worden, maar je kunt ons niet op een boot verwachten’, zegt Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis. Volgens hem moeten de voetbalclubs gezamenlijk optrekken. Daar komt bij dat de Gay Pride in het weekend valt dat Ajax aantreedt tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal. ‘Een dag voor de wedstrijd ga je niet met het elftal op een boot een feestje bouwen.’

Vorige week haalde Ajax-trainer Frank de Boer zich de woede van het COC op de hals door in een interview met tv-zender BNN te stellen dat homo’s a-sportief zijn. Ajax is twee weken geleden al officieel uitgenodigd door de VVD en D66, die allebei in een eigen boot meevaren. De politieke partijen hebben nog geen reactie gekregen, zegt het Amsterdamse VVD-raadslid Stefan de Bruijn.

 

Leave a Reply