Ajax sluit eerste seizoenshelft in eigen huis stijlvol af

"We hebben het vaak moeilijk tegen Utrecht, zowel uit als thuis", sprak trainer Frank de Boer vooraf nog onheilspellend. Daar was na 20 minuten spelen echter niets meer van te merken. Serero hengste een afgeslagen corner in de 16e minuut snoeihard binnen. En in de 20e minuut rondde Klaassen beheerst af na een goed opgezette aanval over meerdere schijven, dwars door het centrum van de Utrechtse verdediging.

 

Utrecht wilde echter wel en heeft daar met de talenten Peterson en Rubin toch niet de minste namen voor in huis. Het was dan ook die laatste die in de 35e minuut iets terug deed voor de Utrechtenaren. Goed aangespeeld op het randje van buitenspel, liet hij Cillessen kansloos in de lange hoek. 

 

Ajax combineerde er, net als in de wedstrijden tegen Willem II en Apoel Nicosia verder lustig op los en schotelde scheidend sponsor Aegon en het thuispubliek een prima wedstrijd voor.

 

Het duurde tot de 65e minuut voordat Ajax het duel wederom op slot gooide. Utrecht was de betere ploeg na de hervatting, maar Anwar El Ghazi kon, koud in het veld voor de ietwat tegenvallende Kishna, zomaar aanleggen van de rand van de zestienmeter. Doelman Robbin Ruiter zag er daarbij niet helemaal goed uit, maar wat telde, was dat de bal binnen rolde.

 

Wedstrijd van de "feitjes"

Verder werd het de wedstrijd van de feitjes. Moisander speelde zijn 250e eredivisie duel, Milik bracht zijn gemiddelde – omdat hij dit keer niet wist te scoren – op één doelpunt per 80 minuten, er werd voor het eerst met de Conext15 bal van Adidas gespeeld en Ajax bracht zijn ongeslagen reeks in de eredivisie op twaalf opeenvolgende duels. En daarmee was eigenlijk alles wel gezegd over de wedstrijd.

 

Een trainer die blijft?

Na afloop werd er dan ook met name gesproken over de loting voor de Europa League (a.s maandag red.), de mogelijkheid om nog voor het einde van het jaar bovenaan te staan en de aanvalshoede van Ajax. Vooraf gaf de Boer te kennen met dezelfde elf te beginnen als tegen Willem II en Apoel Nicosia, om "het goed gevoel van de laatste wedstrijden vast te kunnen houden". De herstelde Anwar El Ghazi en ook de jonge Richairo Zivkovic kloppen echter nadrukkelijk op de deur. Een luxe probleem dat, wanneer ook de onglangs bijgetekende Sightorsson terugkeert op het veld, alleen maar ingewikkelder wordt voor trainer Frank de Boer. 

 

Aan de andere kant vormt dat misschien ook wel de juiste uitdaging voor een coach die al vijf jaar op rij Europees geen potten kan breken. Met het langere tijd vastleggen van de jonge ploeg, lijkt de stabiliteit binnen het team gewaarborgd. Maar zal het de coach genoeg perspectief blijven om zich nog langer aan Ajax te binden?

 

Frank de Boer bleef even volhardend en vaag als altijd. "Als er zich een ploeg meldt waar ik me goed bij voel, dan zal ik het overwegen. Anders blijf ik gewoon bij Ajax". Een club die kan overwinteren in de Champions League, zal ongetwijfeld bij kunnen dragen aan een "goed gevoel". Frank de Boer deed er slechts nog het zwijgen toe.

Comments are closed.