Ajax Vrouwen laten FC Twente tot één punt naderen

De Ajax Vrouwen hebben dure punten laten liggen tegen directe concurrent FC Twente. Vooraf was coach Engelkes erg positief over de klassieker. “We hebben goed getraind en de meiden zijn erg gemotiveerd,” zo sprak hij eerder. Na negentig minuten spelen op een ijskoud Sportpark de Toekomst was het echter FC Twente dat er met de volle drie punten vandoor ging. Einduitslag 0-2.

Ajax mist verfijning in de afronding

FC Twente had wel een penalty nodig in de 52e minuut om de ban te kunnen breken. Al dan niet terecht, aanvoerdster Anouk Dekker mocht aanleggen vanaf elf meter. Hoewel doelvrouw Ubachs de goede hoek koos, kon zij een treffer niet voorkomen.

Tot die tijd hadden de Ajax Vrouwen de wedstrijd redelijk in handen. Na een goed eerste kwartier van FC Twente – waarin Ajax een aantal keren gelukkig weg kwam – nam Ajax het middenveld in handen met een een uitblinkende Desiree van Lunteren en een zeer bekwame Tessel Middag. Dat leverde echter weinig echte kansen op en FC Twente bleef met de razendsnelle Shanice van Sanden keer op keer gevaarlijk in de tegenaanval.

Debuut Merel van Dongen

Na de achterstand, probeerde Engelkes het tij te keren door een dubbele wissel in te voeren. Merel van Dongen maakte haar debuut in Ajax shirt ten koste van de zwak verdedigende Suzanne Marees. Eshly Bakker kwam in het veld voor de verrassend gestartte Chantal de Ridder. Daarmee kwam er beduidend meer vuur in de ploeg.

Van Dongen coachte fanatiek in haar verdediging die vervolgens meer grip leek te krijgen op de aanvallend spelende Tukkers. Bakker zorgde voor veel meer diepgang in de aanvalshoede van de Ajax Vrouwen. Het creeerde volop kansen en mocht even zoveel corners nemen, maar de ploeg van Arjen Veurink bleef overeind. In de 90e minuut mocht het zelfs voor de 2-0 aantekenen via Yana Daniels, omdat Ajax de laatste tien minuten va banque speelde. Het doelpunt was er dan ook slechts voor de statistieken.

Spannend competitie slot

Standard Luik won haar competitie duel overtuigend en verstevigd daarmee de eerste plaats in de BeNeLeague. Hoewel Ajax niet direct waarde hecht aan de titel in de BeNeLeague, zal het alle zeilen bij moeten zetten de Nederlandse competitie wél winnen af te sluiten. FC Twente heeft de Amsterdammers nu tot één punt genaderd en ruikt inmiddels bloed.

Inzetbaarheid Daphne Koster blijft onzeker

Het zou misschien schelen als coach Engelkes in het restant van de competitie een beroep zou kunnen doen op de ervaren Koster. Wellicht zou zij de verdediging de rust kunnen geven die het nu vaak ontbeert. In de wandelgangen werd echter gesproken over een mentaal probleem bij de onlangs bevallen speelster. Fysiek zou ze weer op het gewenste niveau zijn, maar twijfelen of ze zich weer op kan laden voor het hoogste niveau. “Ajax geeft Daphne alle ruimte om die keuze te maken,” aldus teammanager Marleen Molenaar tegen een verslaggever van RTVNH.

Aanstaande zondag spreken we in Wedstrijdritme live met Coach Ed Engelkes over zijn verwachting voor de rest van het seizoen, de mogelijke terugkeer van Daphne Koster en zijn visie op het  verdwijnen van de BeNeLeague.