Ajax Vrouwen op jacht naar laatste BeneLeague titel

Vlak voor de winterstop besloot de KNVB de stekker uit het experiment met de BeneLeague te trekken en dat betekent dat er alleen in het lopende seizoen nog een titel te behalen is in de Nederlands-Belgische competitie. Een titel die er voor Ed Engelkes en zijn vrouwen eigenlijk niet eens toe doet. Zolang ze maar de beste zijn van de Nederlandse ploegen. Dat levert aan het einde van de rit plaatsing voor Champions League op.

 

Na plaatsing voor het WK deze zomer – waar een aantal Ajax dames haar opwachting zullen maken – zou acte te presence in Europees clubverband een grote impuls zijn voor het vrouwenvoetbal in het algemeen en de Ajax dames in het bijzonder. En dat zal broodnodig zijn, nu het er naar uitziet dat de Nederlandse eredivisie voor vrouwen wederom (minimaal) een jaar gedevalueerd zal moeten doorbrengen. 

 

Geforceerde samenwerking mislukt

"De samenwerking met België in de BeNeLeague is altijd geforceerd geweest," aldus vrouwenvoetbal-kenner en Ajax-liefhebber David Endt. "Het leek de UEFA een goed idee om aan te tonen dat er samenwerking mogelijk is binnen Europa op voetbalgebied. Michael van Praag is daar als voorzitter van de KNVB maar al te graag mee accoord gegaan, maar het is nooit een idee van de Nederlandse clubs zelf geweest."

 

"Het streven is een competitie met twaalf teams"

En nu is dus de conclusie dat de BeNeLeague het vrouwenvoetbal zowel kwalitatief als financieel weinig heeft opgebracht. Na drie seizoenen is het Nederlandse vrouwenvoetbal terug bij af en staat voor de opgave een eigen competitie vorm te geven die bijdraagt aan een verbetering van het niveau.

 

De KNVB reageert terughoudend naar de vraag om concrete plannen om de kwaliteit van een Nederlandse vrouwencompetitie te waarborgen. "We streven er naar een competitie met twaalf teams te formeren. Een competitie met acht teams is een tijdelijke oplossing. We nemen tot 1 maart 2015 goed de tijd om te kijken welke ploeg de huidige zeven clubs zal aanvullen."

 

Hoe een competitie met acht teams toch kan bijdragen aan een professioneel voetbalklimaat, wordt niet duidelijk. "Het WK voor Vrouwen is toch al dit jaar, dus daar maakt het niet voor uit," aldus de persvoorlichter van de KNVB, die daarmee uit het oog verliest dat het EK voor vrouwen ook aanstaande is. De KNVB neemt een jaar (of twee?) met een kleine competitie daarmee voor lief.

 

"Er is genoeg geld bij de KNVB, ze moeten het alleen durven investeren"

"Met acht teams zou je kunnen kiezen voor een Schots model, aldus David Endt. Je speelt dan vier keer tegen elkaar. Op die manier kun je met een kleine groep toch veel wedstrijden van niveau spelen." Want dat lijkt toch het grootste gevaar in een competitie met slechts acht clubs. Hoewel liefst zes van de zeven Nederlandse ploegen in de BeNeLeague bij de bovenste plekken staan en kwalitatief aan elkaar gewaagd zijn, biedt een competitie met veertien wedstrijden nauwelijks genoeg uitdaging voor een sport die zich wil professionaliseren.

 

"Misschien kun je een samenwerking aan gaan met bijvoorbeeld Duitse clubs. Als je afspreekt minimaal vier keer per jaar een oefenwedstrijd te spelen tegen een topclub, dan is dat winst. Je kunt jezelf vooral verbeteren door tegen sterkere tegenstanders te spelen."

 

"Daarnaast zal er een grote financiële impuls moeten komen vanuit de KNVB om ook andere grote ploegen in de competitie te betrekken. Er is genoeg geld bij de KNVB, ze moeten het alleen wel durven investeren. Zorg voor een goede sponsor die zich commiteerd aan de doelstellingen van het vrouwenvoetbal. Zorg dat alle meisjes in Nederland nieuwe kicks willen kopen, een voetbalshirtje dragen, de beste willen worden. Dat geld kan geinvesteerd worden in clubs die het vrouwenvoetbal willen verbeteren. Er zijn in het begin van het vrouwenvoetbal start-up gelden verstrekt. Nu is de tijd dat weer te doen." Of de KNVB zo'n financiele impuls op de agenda heeft staan is een kwestie van afwachten.

 

Ajax vrouwen moeten gewoon winnen

Voor de Ajax vrouwen zit er voorlopig dan ook maar een ding op; de beste van Nederland worden. Het gat met directe concurrent FC Twente kan bij winst vanavond oplopen tot zeven punten. "Het belangrijkste is om de Nederlandse competitie te winnen. De wedstrijd van vanavond leeft enorm en we staan er met het team goed voor." Aldus Engelkes. "Of we met de landstitel ook boven Standard Luik uit komen… dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit."

 

De wedstrijd Ajax Vrouwen – FC Twente begint om 19.30 op Sportpark de Toekomst. Toegang is gratis

foto: ajax.nl

Comments are closed.