Ajax vrouwen starten met winst op SC Heerenveen

Na een korte voorbereiding in verband met het WK in Canada begon gisteravond weer de competitie voor de Ajax Vrouwen. De BeNe League van de afgelopen 3 jaar werd geëvalueerd en de KNVB besloot om uiteindelijk niet door te gaan met die opzet. Er kwam een nieuwe opzet en gister was daar de start van. Dit seizoen geen Belgische clubs meer, maar gewoon weer een competitie met alleen maar Nederlandse teams. De teams spelen 2x thuis tegen elkaar en 2x uit. In totaal kom je elkaar dus 4x tegen dit seizoen. De competitie telt nog maar 7 clubs, maar de KNVB hoopt snel dat er meer clubs bij gaan komen. Het streefgetal is 12.

Gisteravond onder het genot van een prachtig zonnetje en een aangename temperatuur trapte de Ajax vrouwen af op Sportpark de Toekomst tegen SC Heerenveen. Ed Engelkes koos ervoor om achterin te starten met het ervaren duo Daphne Koster & Anouk Hoogendijk. Verder was er een opvallende basisplaats voor Vita van der Linden. De benjamin van de groep (18 jaar) zit pas bij Ajax en mocht meteen van de start meedoen. Ze maakte de 90 minuten ook vol.

De vrouwen begonnen gelijk vanaf de aftrap met druk naar voren te zetten richting het doel van SC Heerenveen. Na vijf minuten hadden de vrouwen op 1-0 kunnen komen, maar de inzet van Marjolijn van den Bighelaar rolde heel langzaam tegen de paal. Ondanks het veldoverwicht kwam Heerenveen na 18 minuten als eerste op het scorebord te staan. Na simpel balverlies op het middenveld door Anouk Hoogendijk kwamen de Friezen er razendsnel uit. Tiny Hoekstra schoot de bal uiteindelijk beheerst achter Ajax keepster Laura du Ry.

Ondanks de achterstand gingen de dames rustig op zoek naar de gelijkmaker. In de 30e minuut kwam die er dan ook. Marlous Pieëte ging haar tegenstandster op links wederom weer makkelijk voorbij en gaf de bal voor. Die voorzet werd door oud – Ajacied Pascale Tang in eigen goal geschoten. Hierdoor was de ruststand 1-1.

Na de rust ging Ajax verder waar ze de eerste helft ook al mee bezig waren, namelijk druk zetten richting de goal van SC Heerenveen. De ploeg uit Friesland creëerde de gehele wedstrijd zeer weinig en kon niet meer doen dan tegenhouden. Toch wist Ajax al vrij snel in de 2de helft een gaatje te vinden. In de 56e minuut kwamen de vrouwen op 2-1. Tessel Middag die zich knap vrijspeelde, vervolgens de bal inspeelde op Chantal de Ridder die zichzelf met één fraaie beweging vrij voor de keeper zette en genadeloos uithaalde.

Daarna probeerde de vrouwen van Ed Engelkes de score uit te breiden en gingen ze op zoek naar de verlossende 3-1. Marlous Pieëte had hierin een belangrijk aandeel. De linksbuiten van Ajax was telkens zeer dreigend en passeerde haar directe tegenstandster aan alle kanten. Haar voorzetten ontbraken echter nog aan precisie.

Ed Engelkes besloot in de 72e minuut doelpuntenmaakster Chantal de Ridder naar de kant te halen voor Eshly Bakker. In de 79e minuut voerde hij nog een wissel uit door Desiree van Lunteren eruit te halen voor Kelly Zeeman. Deze keuzes bleken goud waard. Vlak voor het einde scoorde namelijk Zeeman de 3-1 en in blessuretijd maakte Bakker nog een goal waardoor de eindstand van 4-1 op het bord kwam te staan.

Na afloop schoten de dames nog wat ballen het publiek in voor de fans en deelden ze uitvoerig handtekeningen uit. Tessel Middag kreeg nog een bos bloemen voor de Ajacied van de wedstrijd.

Door de nieuwe opzet is Ajax volgende week vrij en spelen zij pas weer op vrijdag 4 september. Dan reizen de dames af naar Zwolle.

Na afloop sprak Wedstrijdritme verslaggever Raoul El Ouni met Marlous Pieëte. Na het interview overhandigde hij haar een fles champagne en een doos chocolade. Pieëte was volgens de mannen van Wedstrijdritme de Lady of the Day. Een prijs die zij bij iedere thuiswedstrijd namens AmsterdamFM zullen gaan uitreiken aan de dame die volgens hun het beste speelde.