Ajax Vrouwen vijzelen imago damesvoetbal op.

In onder meer Brazilië en Duitsland is het vrouwenvoetbal ongekend populair en doen de sterren van de nationale teams niet onder voor hun mannelijke collega's. Hoewel we in Nederland wel massaal geloven in de vrouwelijke variant van bijvoorbeeld hockey, volleybal of handbal, blijft het damesvoetbal qua imago een beetje achter. 22 vrouwen met verstand van voetbal; dat lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

 

Een "echte" Ajax-PSV

De Ajax Vrouwen bewezen vandaag tegen PSV/FCE het tegendeel. Op de Toekomst speelde de nummer twee van de BeNeLeague een prachtige wedstrijd voor een tot de nok toe gevulde Bob Harms tribune. Een opmerkelijk hoge opkomst, zeker gezien het weer, maar de – grotendeels vrouwelijke – jeugd liet zich daar niet door weerhouden. Zoals het een vak vol Ajacieden betaamt, schalde het "Bloed Zweet en Tranen" vooraf door het stadion en kwamen de speelsters onder luid applaus het veld op.

 

En het spel dat beide ploegen aan de dag legden, had zeker niet misstaan op de grasmat van de grote broer even verderop. Liza van der Most stoomde als een volmaakte leerling van de Ajaxschool over de rechterkant voortdurend op, Eshly Bakker was als beweegelijke spits een kwelgeest voor de PSV-defensie en Hoogendijk en Pieete waren dame en meesteres op het middenveld.

 

"Scherp blijven"

Slordigheid in de eindpass en soms een gebrek aan (kop)kracht in de afronding, zorgden ervoor dat de Amsterdammers slechts met een 1-0 voorsprong de rust ingingen. En zoals zo vaak in het voetbal wanneer kansen niet worden omgezet in goals, viel de bal in de 67e minuut aan de andere kant wel in het net. Suzanne Marees verspeelde de bal midden in het centrum van de verdediging, waarop Nadia Coolen met een Depay-achtige boogbal keepster Ubachs verschalkte. 

 

Van der Morst gooide van wanhoop haar handen in de lucht. "Ik baal dan gewoon zo als er weer een verkeerde pass wordt gegeven. Maar als er dan een goed moment komt, dan ben ik weer even blij hoor". En gelukkig keerde die blijdschap snel terug doordat Anouk Hoogendijk in de 71e minuut na een voorzet vanaf links de bal zomaar voor het intikken kreeg. In het laatste kwartier van de wedstrijd kwamen de Ajax-vrouwen niet verder meer in de problemen. Door het gelijkspel van naaste concurrenten Standard Luik en FC Twente, gaan de Ajacieden nu aan kop in de BeNeLeague. Zij hebben wel een wedstrijd meer gespeeld.

 

"We moeten nu wel scherp blijven," aldus van der Morst, "maar dat kampioenschap zit er zeker in. Ook al zijn we nu met een klein groepje – een groot aantal spelers heeft interlandverplichtingen red. – we blijven scherp trainen en hebben ook een aantal oefenwedstrijden. Zo blijven we in het ritme".

 

Polder-diva's op de Toekomst

Veel overeenkomsten dus tussen het mannen- en vrouwenvoetbal. Maar er blijven ook verschillen. Een grappige vader liet zijn dochtertje naar het telefoonnummer van die "lekkere nummer zes" vragen. Een verslaggever pakte boos zijn spullen in, nadat de speelsters hem ruim dertig minuten hadden laten wachten – te druk met handtekeningen uitdelen en de nodige girlstalk. Staf en begeleiding liep onrustig door de catacomben om hun speelsters naar binnen te dirigeren. Dance Hall klonk luid uit de kleedkamers en een speelster van het verliezende elftal stond met tranen in haar ogen de lokale pers te woord. Maar ach… dat heeft ook allemaal zo zijn charme…

 

Comments are closed.