Amsterdam past Piet aan; Uithoorn, Diemen en Edam niet

De gemeenten rondom Amsterdam zijn niet van plan om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen. Dat blijkt uit een inventarisatie van AmsterdamFM.

 

 

Een mix van Pieten in Amsterdam

Al afgelopen zomer kwamen het gemeentebestuur en het uitvoerend comité tot overeenstemming dat het uiterlijk van Piet bij de intocht van de Amsterdamse Sinterklaas zou veranderen.  De conclusie is dat de intocht zal worden gehouden met allerlei verschillende pieten: schoorsteenpieten (met een aantal zwarte vegen), zwarte pieten en bonte pieten. Verder geeft de gemeente Amsterdam een instructie aan semi-gemeentelijke instellingen over het te hanteren protocol. Daarin wordt aangedrongen op een mix van Pieten zonder rode lippen en gouden oorbellen. Verder heeft Piet geen nederige rol als knecht.

 

‘Geen fratsen’ in Edam

Edam en Volendam vormen één gemeente, maar hebben beiden een comité dat verantwoordelijk is voor hun eigen intocht. De gemeente bemoeit zich in principe niet met het werk van de comités, maar bestuursvoorlichter Cor Kwakman weet in ieder geval te melden dat er dit jaar ‘geen nieuwe fratsen’ zullen zijn. Edam viert de intocht met traditionele Zwarte Pieten.

 

Diemen wil ‘geen publiciteit’ rondom intocht

Vorig jaar liep de organisatie van de intocht in Diemen uit op ruzie binnen het uitvoerende comité van ASV De Schakel. De Schakel is een koepelorganisatie waar tal van verenigingen in Diemen bij zijn aangesloten.  Vorig jaar ontstond er onvrede binnen de organisatie en stapten meerdere mensen op. De organisatieleiding was toen in handen van Sandra Hoekstra, die ook dit jaar gewoon de intocht organiseert. Een interview van Hoekstra aan Dichtbij.nl zorgde vorig jaar voor commotie. Om die reden wil zij nu dat er ‘geen publiciteit’ meer komt rondom het openbare evenement. Wel laat ze weten dat het uiterlijk van de Pieten niet verandert.

 

Uithoorn: ‘Once you go black, you never go back’

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat er in Uithoorn nog nooit problemen zijn geweest rondom de intocht van Sinterklaas. In Uithoorn is de organisatie uitbesteed aan de organisatie ‘Sinterklaasaktie‘. Deze organisatie organiseert niet alleen de intocht, maar haalt jaarlijks ook veel geld op voor ‘regionale goede doelen’, aldus Marianne de Jong van de Sinterklaasaktie. Vorig jaar werd 30.000 Euro opgehaald en zo konden er onder andere pruiken gemaakt worden voor ernstig zieke kinderen.  Aan het uiterlijk van Piet wil de organisatie absoluut niet toornen. De Jong: “Once you go black, you never go back”.

 

AmsterdamFM zoekt uit

In ‘AmsterdamFM zoekt uit’ worden zo veel mogelijk feiten op een rij gezet. In dit geval wordt de intocht van de Amsterdamse Sinterklaas vergeleken met de intocht in diverse randgemeenten.

 

Comments are closed.